Home
Zoeken Menu

KOKOSOLIE

De populariteit van kokosolie in Nederland groeit. Op internet en door foodies wordt kokosolie aangeprezen als een superfood met veel gezondheidsvoordelen. Kokosolie zou onder andere helpen bij het afvallen, goed zijn voor je huid en je geheugen, je weerstand verhogen en je beschermen tegen ziekten. Sommige mensen geloven dat kokosolie gezondere verzadigde vetzuren bevat dan de verzadigde vetzuren in andere vetten. Fabels of feiten? Vaststaat dat kokosolie het meeste verzadigd vet bevat van alle vet- en oliesoorten. Dat maakt kokosvet een veelzijdig ingrediënt, met een scala aan functionele toepassingen. Maar gezondheidsvoordelen van kokosolie zijn wetenschappelijk niet aangetoond. We zetten de feiten op een rij.
Meer informatie

Herkomst

Nederlandse oliën- en vettenbedrijven importeren kokosolie uit de Filipijnen, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en Maleisië.

Omschrijving

Kokosolie (Oleum cocos) is een tropische olie, die wordt verkregen door de persing van het gedroogde witte vruchtvlees van de vrucht van de kokospalm, de kokosnoot.

Kleur en smaak

Kokosolie is kleurloos of in vaste vorm wit. Kokosolie heeft een hoog smeltpunt en is daarom in ons klimaat meestal gestold, waardoor het ook wel kokosvet wordt genoemd. In de tropische gebieden waar de olie vandaan komt, is het vloeibaar.

Gebruik

De olie wordt vooral gebruikt als ingrediënt in allerlei levensmiddelen. Kokosolie vervult belangrijke functionele eigenschappen in producten als ijs, babyvoeding, koekjes en zoetwaren. In de keuken gebruiken steeds meer mensen kokosolie om te bakken, wokken (roerbakken) of frituren. Kokosolie is een zeer hittebestendige olie, die stabiel blijft bij hoge temperaturen. De olie is minder gevoelig voor oxidatie c.q. ranzig worden dan andere oliën. Daarnaast wordt kokosolie in de cosmetische industrie gebruikt, bijvoorbeeld in zeep, tandpasta en shampoo.

Gezondheidseffecten

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van kokosolie. Er is wel veel onderzoek gedaan naar de effecten van verzadigde versus onverzadigde vetzuren. Kokosolie bevat meer dan 80% verzadigde vetzuren en weinig onverzadigde vetzuren. Als je verzadigde vetzuren vervangt door onverzadigde vetzuren verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Daarom adviseert het Voedingscentrum om het gebruik van kokosolie te beperken en in plaats daarvan te kiezen voor bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie. Gezondheidsvoordelen van kokosolie zijn wetenschappelijk niet aangetoond.

De vetzuursamenstelling van kokosolie vind je hier.

Deel deze pagina:

Bekijk ook eens:

Infographic

Hoe wordt olie gemaakt?

Plantaardige olie komt uit zaden en vruchten van verschillende planten, zoals zonnebloemen, soja, olijf, raapzaad, maïs en pinda. Deze infographic laat de 5 stappen zien van het verbouwen van de gewassen tot het verwerken van de producten.

Factsheet

De natuurlijke oorsprong en veelzijdigheid van palmolie

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie in de wereld en een belangrijke bron van vetten in onze voeding. Lees hier meer over de functionaliteit, gezondheid en duurzaamheid van palmolie.

Gewas

Zonnebloemolie: veelgebruikt en veelzijdig

Wereldwijd is zonnebloemolie één van de meest gebruikte oliën. Zonnebloemolie is rijk aan onverzadigde vetzuren: het bevat zo’n 90% onverzadigde en 10% verzadigde vetzuren.