Overzichtspagina

  1. Voedselconsumptiepeiling 2012-2014 vergeleken met Schijf van Vijf

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in kaart gebracht wat kinderen en volwassenen in de periode 2012 – 2014 aten en dronken. Vervolgens is dat vergeleken met de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf. Voor vrijwel alle kinderen en volwassenen ligt de gemiddelde consumptie van smeer- en bereidingsvetten onder de aanbevolen hoeveelheden uit de Schijf van Vijf.
    Lees meer
  2. Voedselconsumptiepeiling 2012-2014 vergeleken met Richtlijnen goede voeding

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft door middel van een voedselconsumptiepeiling gekeken hoe volwassenen (19-79 jaar) aten tussen 2012 en 2014. Dit hebben ze vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad. Uit dit onderzoek blijkt dat van de geconsumeerde smeer- en bereidingsvetten twee derde zacht of vloeibaar is.
    Lees meer
  3. Zweden wil vitamine D inname bevolking verhogen

    Het Zweedse nationale bureau voor de Voeding Livsmedelsverket heeft op 9 mei 2017 opnieuw een ontwerp-besluit aangemeld bij de Europese Commissie over verplichte verrijking van diverse voedingsmiddelen met vitamine D, waaronder (vloeibare) margarines. Het doel van het voorstel is het verhogen van de vitamine D inname van de Zweedse bevolking.
    Lees meer
  4. De nieuwe editie van de Ter Perse is verschenen

    Op 25 april 2017 is de digitale nieuwsbrief van MVO voor gezondheidsprofessionals verschenen. De Ter Perse heeft ruim 1000 abonnees.
    Lees meer
  5. Oliën en vetten: kies gezond en lekker

    MVO introduceert een nieuwe folder voor consumenten over waarom oliën en vetten passen in een gezonde voeding. De folder bevat informatie over smeren, bakken, braden, frituren en oliën en vervangt daarmee vier deelfolders over deze onderwerpen. In de folder wordt benadrukt dat kiezen voor oliën en vetten natuurlijk, gezond en lekker is.
    Lees meer
  6. 20 december 2016

    Verslag MVO themamiddag ‘Trends en uitdagingen in de oliën- en vettensector’


    Lees meer
  7. MVO Themamiddag ‘Trends en uitdagingen in de oliën en vettensector’

    Op maandagmiddag 12 december 2016 organiseert MVO de themamiddag ‘Trends en uitdagingen in de oliën en vettensector’. De bijeenkomst zal plaatshebben bij het Planetarium in Amsterdam. Ir. Marielle Bordewijk van Strategic Food Design zal een uiteenzetting geven van de huidige en komende consumententrends op het gebied van levensmiddelen. Verder komen aan bod trends in technologie, trends in levensmiddelen wetgeving en de laatste ontwikkelingen op het vlak van 3D foodprinting.
    Lees meer
  8. Agenda 25e sessie Codex Committee Fats and Oils


    Lees meer
  9. 31 oktober 2016

    Vinkje verdwijnt en Minister zet in op voedingsapp

    Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft besloten de toestemming van het gebruik van het Vinkje als voedingskeuzelogo te beëindigen met een overgangstermijn tot oktober 2017. De minister geeft de voorkeur aan een app die individuele consumenten voedingsinformatie geeft. Het Voedingscentrum heeft van het ministerie van VWS de opdracht gekregen de app te ontwikkelen. Er wordt nog wel onderzocht welke toegevoegde waarde het gebruik van een logo kan hebben naast de app.
    Lees meer
  10. 31 oktober 2016

    Nieuwe VCP: gemiddelde inname vetten en oliën gedaald met 15 procent

    De afgelopen vijf jaar zijn Nederlanders minder vetten en oliën gaan eten en lag de inname ver onder de aanbeveling van het Voedingscentrum. Ook worden aardappelen, zuivel, koek en gebak en vlees minder geconsumeerd. De consumptie van niet-alcoholische dranken en kruiden en sauzen is toegenomen. De hoeveelheid groente en graanproducten bleef ongeveer gelijk. Kinderen zijn 20 procent meer fruit gaan eten ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit zijn de bevindingen van het RIVM in de eerste twee onderzoeksjaren van de nieuwe voedselconsumptiepeiling van 2012-2016. Een samenvatting van de resultaten van de periode 2012-2014 zijn op 11 oktober 2016 gepubliceerd op de website van het RIVM.
    Lees meer