Voedselconsumptiepeiling 2012-2014 vergeleken met Schijf van Vijf

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in kaart gebracht wat kinderen en volwassenen in de periode 2012 – 2014 aten en dronken. Vervolgens is dat vergeleken met de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf. Voor vrijwel alle kinderen en volwassenen ligt de gemiddelde consumptie van smeer- en bereidingsvetten onder de aanbevolen hoeveelheden uit de Schijf van Vijf.

De gemiddelde consumptie van smeer- en bereidingsvetten binnen de Schijf van Vijf is 13 gram per dag voor 1-79-jarigen. De hoeveelheid neemt toe met de leeftijd en mannen consumeren gemiddeld meer dan vrouwen. De consumptie van smeer- en bereidingsvetten ligt voor vrijwel alle kinderen en volwassenen beneden de aanbevolen hoeveelheden uit de Schijf van Vijf (zie onderstaande tabel). Het percentage van de Nederlanders dat de aanbevolen hoeveelheid (of meer) voor smeer- en bereidingsvetten binnen de Schijf eet, is 1%.

Er is ook gekeken naar de totale hoeveelheid vetten die geconsumeerd worden die zowel binnen als buiten de Schijf van Vijf vallen. De totale hoeveelheid smeer- en bereidingsvetten voor 1-79-jarigen is twee keer zoveel als de Schijf-van-Vijf-producten en bedraagt gemiddeld 26 gram per dag. Dat is nog steeds (veel) minder dan de aanbevelingen. Het percentage van de Nederlanders dat de aanbevolen hoeveelheid (of meer) voor smeer- en bereidingsvetten (binnen en buiten de Schijf van Vijf) eet is 16%. Van de hoeveelheid geconsumeerde smeer- en bereidingsvetten valt 52% binnen de Schijf van Vijf.

Tabel: Nederlandse consumptie van smeer- en bereidingsvetten binnen en buiten de Schijf van Vijf (VCP 2012-2014, 1-79 jaar) 

 

Aanbeveling Schijf van Vijf

(gram per dag)

Gemiddelde inname smeer- & bereidingsvetten

Binnen de schijf van vijf
(gram per dag)

Gemiddelde inname smeer- & bereidingsvetten

Binnen en buiten de schijf van vijf*
(gram per dag)

Jongens/ Meisjes 1-3 jaar

30

8

16

Jongens/ Meisjes 4 – 8 jaar

30

10

21

Jongens 9-18 jaar

45

12

23

Meisjes 9-18 jaar

40

9

20

Mannen 19 – 50 jaar

65

15

30

Vrouwen 19 – 50 jaar

40

10

20

Mannen 51 – 79 jaar

65

17

36

Vrouwen 51 – 79 jaar

40

12

24

Totaal

 

13

26

*Voorbeelden van smeer- en bereidingsvetten die voldoen aan criteria van de Schijf van Vijf zijn halvarine en margarine uit een kuipje, vloeibare margarine en bak- en braad uit een fles, plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie.
Voorbeelden van smeer- en bereidingsvetten buiten de Schijf van Vijf zijn margarine en bak- en braadvet in een wikkel, hard frituurvet, roomboter, kokosvet

Als gekeken wordt naar de gemiddelde consumptie van alle productgroepen in grammen, dan bestaat circa twee derde van ons voedsel en drinken uit producten die aan de criteria van de Schijf van Vijf voldoen. 28% van onze voeding bestaat uit voedingsmiddelen van productgroepen die in de Schijf van Vijf worden genoemd, maar die door een ongunstige samenstelling buiten de Schijf vallen. 6% bestaat uit productgroepen die niet tot de productgroepen van de Schijf van Vijf behoren, zoals snacks. Voor vrijwel alle productgroepen zijn er personen die de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen van de Schijf van Vijf halen. Echter minder dan 10% van de bevolking consumeert de aanbevolen hoeveelheid van alle binnen de Schijf van Vijf behorende soorten levensmiddelen en met name worden de aanbevelingen niet gehaald in de groepen groenten en peulvruchten, smeer- en bereidingsvetten, noten, aardappelen en graanproducten.

Volgens het RIVM laten de resultaten zien dat in de voedingsvoorlichting de communicatie zowel kan worden gericht op het meer eten van bepaalde productgroepen, als op een verschuiving van niet-Schijf-van-Vijf-producten naar Schijf-van-Vijf-producten binnen een productgroep.

Klik hier om het rapport te downloaden.

Laatst gewijzigd: 26 juli 2017, 13:30