3 juli 2018

2017 recordjaar voor oliën- en vettensector Exportwaarde neemt met 25% toe tot 10,1 miljard euro

De Nederlandse im- en export van oliezaden, oliën, vetten en aanverwante producten is - zowel in volume als in waarde - in 2017 sterk gegroeid. Met ruim 10 miljard euro staat de oliën- en vettensector in de top drie van de Nederlandse export van agroproducten (CBS/WageningenUR). De sector exporteerde meer dan bijvoorbeeld de sectoren sierteelt (9,1 miljard euro) en zuivel en eieren (8,9 miljard euro). Dit blijkt uit definitieve cijfers van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie. 

De Europese Unie is niet zelfvoorzienend als het gaat om oliezaden, oliën en vetten. De oliën- en vettenindustrie is dan ook sterk internationaal georiënteerd en Nederland is leidend in Europa. Ruim 20% van de Europese export en import loopt via Nederland. Voor de sector is de onbelemmerde import van grondstoffen cruciaal. Nieuwe vrijhandelsovereenkomsten en verdieping van bestaande handelsovereenkomsten kunnen de export van oliezaden, oliën, vetten en aanverwante producten een verdere impuls geven.

Frans Claassen, directeur MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten: “Onze internationale oriëntatie vraagt om een eerlijk speelveld, waar handelsregels worden gerespecteerd. Het oprukken van protectionistische maatregelen baart ons zorgen. Onze industrie is gebaat bij vrijhandel en open grenzen. De dreigende handelsoorlog met de Verenigde Staten en de aanstaande Brexit (het Verenigd Koninkrijk is goed voor een exportwaarde van 890 miljoen euro) kunnen grote gevolgen hebben.”

Export
De totale export is met 25% gestegen van 8,1 miljard euro in 2016 tot 10,1 miljard euro in 2017. In volume steeg deze export met 17%. De belangrijkste exportlanden voor de oliën- en vettenindustrie liggen binnen Europa: Duitsland (35%), België (16%), Frankrijk (10%) en het Verenigd Koninkrijk (9%). De grootste stijgers (+ ruim 0,5 miljard euro) waren de plantaardige oliën. Ook de export van dierlijk vet zat aanzienlijk in de lift. In 2017 was hier sprake van een groei van 44% naar 225 miljoen euro. Dit kwam mede door het openen van exportmarkten in Azië en een grotere vraag vanuit Scandinavië.

Import
De MVO-industrie importeert een breed scala aan oliezaden, oliën, vetten en aanverwante producten (waaronder biodiesel, vetzuren en lecithine) uit meer dan 100 landen wereldwijd. De belangrijkste leveranciers zijn Duitsland, Indonesië, de Verenigde Staten, Maleisië, Brazilië en Argentinië. De importcijfers laten een aanzienlijke waardestijging zien: van 9,8 miljard euro naar 11,8 miljard euro. Deze stijging is te verklaren door stijgende prijzen maar ook door 10% volumegroei (15,1 miljoen ton in 2016 / 16,6 miljoen ton in 2017). Deze komt voornamelijk op het conto van plantaardige oliën, biodiesel, vetzuren en UCOs (used cooking oils). Bij de plantaardige oliën was er met name sprake van een sterke stijging van de import van maïsolie, zonnebloemolie, lijnolie, grondnotenolie en palmolie.

Palmolie
In volume was sprake van een herstel van de import van palmolie (een toename van 318.000 ton) naar het gemiddelde niveau van de afgelopen jaren (2,6 miljoen ton in de periode 2013 - 2017). De verschuiving van de import van palmolie van Indonesië en Maleisië naar Midden- en Zuid-Amerika zette in 2017 door. In 2013 kwam 85% van de palmolie uit Indonesië en Maleisië. In 2017 is dit aandeel gedaald naar 56%, ten gunste van een stijging van de import uit Colombia, Guatemala en Honduras (van 8% naar 30% over de periode 2013 - 2017).

Infographic

Klik hier voor de infographic in PDF.

Laatst gewijzigd: 13 augustus 2018