Home
Zoeken Menu

3 GEZONDE GROENTESPREADS MET OLIJFOLIE

Maak zelf je groentespreads voor bij de borrel of op je boterham. Boordevol groenten en lekker smeuïg door het gebruik van olijfolie. Met een andere plantaardige olie (koolzaadolie, zonnebloemolie) lukken de recepten ook. Supergezond en heel erg lekker.

AUBERGINE SPREAD   

Ingrediënten: 

2 aubergines
3 eetl. olijfolie
1 limoen
1 rode peper
1 teen knoflook
15 gr. basilicum (alleen de blaadjes)
peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Snij ondertussen de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Bak de aubergines in 30 minuten gaar in de oven. Halveer de aubergines en schep het vruchtvlees eruit. Laat het vruchtvlees uitlekken in een zeef. Pureer het vruchtvlees van de aubergines samen met de olijfolie, limoensap, rode peper, knoflook en basilicum met een staafmixer tot een spread die niet helemaal glad is. Voeg naar smaak peper en zout toe. 

 

GEROOSTERDE PAPRIKA SPREAD

Ingrediënten: 

1 pot geroosterde paprika’s 
1 eetl. olijfolie
1 limoen
1 rode peper
1 teen knoflook
75 gr. walnoten 
peper en zout

Bereiding:

Rooster de walnoten in een droge koekenpan of grillpan tot ze licht van kleur veranderen en lekker beginnen te ruiken. Laat de geroosterde paprika’s uitlekken in een zeef. Snijd ondertussen de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Pureer de paprika samen met de olijfolie, limoensap, rode peper, knoflook en walnoten tot een gladde spread. Voeg naar smaak peper en zout toe. 

 

WALNOTENPESTO

Ingrediënten:

50 gram basilicum (alleen de blaadjes)
7 eetl. olijfolie
1 limoen
1 teen knoflook
75 gr. walnoten
50 gr. parmezaanse kaas (geraspt) 
peper en zout

Bereiding:

Rooster de walnoten in een droge koekenpan of grillpan tot ze licht van kleur veranderen en lekker beginnen te ruiken. Pureer de basilicum samen met de walnoten, olijfolie, limoensap, knoflook en parmezaanse kaas tot een smeuïge spread. Voeg naar smaak peper en zout toe. 

Deel deze pagina:

Bekijk ook eens:

kiezen en kopen

Olijfolie

In de supermarkt vind je veel soorten olijfolie. Van extra vierge voor in een salade tot milde olijfolie om in te bakken. In Nederland zijn 3 soorten olijfolie verkrijgbaar, geraffineerde olijfolie, vierge olijfolie en extra vierge olijfolie. Waar moet je op letten?

Recept

Zelf margarine maken

Margarine maak je met een aantal simpele ingrediënten. Het is makkelijker dan je denkt. Door zelf extra's toe te voegen maak je iets bijzonders, bijvoorbeeld bieslook- of zelfs truffelmargarine.

Infographic

Hoe wordt olie gemaakt?

Plantaardige olie komt uit zaden en vruchten van verschillende planten, zoals zonnebloemen, soja, olijf, raapzaad, maïs en pinda. Deze infographic laat de 5 stappen zien van het verbouwen van de gewassen tot het verwerken van de producten.