19 september 2014

AKZO zet in op algenolie

Door samenwerking met het Amerikaanse Solazyme en het Nederlandse Photanol probeert AKZO zijn petrochemische grondstoffen te vervangen door bijvoorbeeld algenolie. Solazyme werkt voor de productie van algenolie nauw samen met ADM en Bunge.

Solazyme, Inc, een onderneming in hernieuwbare olie en bioproducten, en AkzoNobel hebben hun eerdere gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst verder uitgebreid. De uitbreiding omvat zowel gefinancierde productontwikkeling als voorwaarden voor een meerjarige overeenkomst voor de levering van hernieuwbare Tailored™ algenolie, oplopend tot 10.000 MT per jaar, in afwachting van een succesvolle productontwikkeling. 

De samenwerking draait om Photanols bestaande eigen technologie waarbij licht wordt gebruikt om CO2 uit de lucht rechtstreeks om te zetten in vooraf bepaalde grondstoffen zoals azijnzuur en butanol. Het enige bijproduct is zuurstof. Michiel Lensink, CEO van Photanol voegt toe: "De samenwerking met AkzoNobel is van groot strategisch belang voor ons. Zo opent zich een grote potentiële markt voor ons en dankzij de expertise van AkzoNobel op het gebied van procestechnologie bereiken we die markt bovendien nog sneller."

De twee bedrijven beginnen met het ontwikkelen van een aantal specifieke chemicaliën die momenteel door het AkzoNobel-bedrijfsonderdeel Specialty Chemicals worden gebruikt. Het is de bedoeling dat de samenwerking een opstap wordt voor de commerciële productie van organische chemicaliën van de vierde generatie.

Het doel van de gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst met Solazyme is om zowel aardolie als palmolie afgeleide chemicaliën te kunnen vervangen door algenolie, aldus het persbericht van AKZO. Het beoogde product beschikt over verbeterde functionele en milieukwaliteiten en verlaagt daarnaast de algehele kosten voor AkzoNobel. Eerder werd al bekend dat Solazyme samenwerkt met ADM en Bunge.

De chemicaliën van AkzoNobel worden veelvuldig ingezet in de schoonmaakmiddelen-, persoonlijke verzorging, voedings-, papier- en kunststofindustrieën, de chemische industrie en de bouw. In de oleochemische industrie is een trend naar een grotere toepassing van biomassa als grondstof.

Klik hier voor het persbericht over de samenwerking tussen Solazyme en AKZO. 

Klik hier voor het persbericht over de samenwerking tussen Photanol en AKZO.   

 

Laatst gewijzigd: 19 september 2014