Home
Zoeken Menu

Actueel

Bedrijven zetten laatste stappen richting 100% duurzame palmolie eind 2015

De Task Force Duurzame Palmolie organiseert de speciale middagbijeenkomst

Eind 2015 moet alle palmolie voor de Nederlandse markt duurzaam zijn. Om de laatste bedrijven te helpen overstappen organiseert de Task Force in samenwerking met met voedingsmiddelen vakblad VMT en MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten een speciale bijeenkomst over het overstappen naar duurzame palmolie.

Dat eind 2015 alle palmolie voor de Nederlandse markt duurzaam moet zijn, is waar de Nederlandse voeding- en diervoederindustrie sinds 2010 aan werkt onder auspicien van de Task Force Duurzame Palmolie. In 2013 was hierdoor al 61% van de palmolie verwerkt in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie duurzaam. ‘Dit is een goede stap op weg naar 100% duurzame palmolie eind 2015, maar er is nog werk aan de winkel om de hele 100% te halen’, aldus Eddy Esselink, voorzitter van de Task Force Duurzame Palmolie. Om de laatste bedrijven te helpen overstappen organiseert de Task Force daarom in samenwerking met met voedingsmiddelen vakblad VMT en MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten een speciale bijeenkomst om bedrijven tools aan te reiken voor het overstappen naar duurzame palmolie.

Duurzame palmolie

Palmolie is een belangrijke grondstof in voedingsmiddelen als margarines, koekjes en ijs, maar ook in non-food producten als lippenstift en zeep. Het is een ingrediënt dat voorkomt in meer dan de helft van alle producten die te koop zijn in de supermarkt en die we dagelijks gebruiken. Palmolie is hiermee een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. De toenemende vraag naar palmolie leidt echter ook tot een uitbreiding van het oliepalmareaal in de productielanden. De uitdaging is om te zorgen dat de uitbreiding en productie van palmolie op een duurzame manier plaatsvindt, zonder dat dit ten koste gaat van aan belangrijk tropisch regenwoud of lokale gemeenschappen. Dit kan door palmolie te kopen die geproduceerd is volgens de Principles and Criteria (P&C) van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie, de RSPO.

Een voedingsmiddelenproducent die gebruik maakt van deze duurzaam geproduceerde palmolie in zijn producten geeft hiermee dus blijk van zijn maatschappelijke betrokkenheid. Sterker nog: duurzame palmolie is inmiddels een ‘licence to produce’. Maatschappelijke organisaties maar ook de overheid zien hier al geruime tijd nauwlettend op toe. Met de ambitie 100% duurzame palmolie voor de Nederlandse markt eind dit jaar dragen dus ook bedrijven in Nederland bij aan een duurzame palmolieketen.

Voor meer informatie over de bijeenkomst klik hier.


NatuurlijkDuurzaam |

Deel deze pagina: