Betere aandacht door margarine met omega-3 vetzuren Kinderen hebben mogelijk baat bij het dagelijks consumeren van extra omega-3 visvetzuren.

Kinderen die dagelijks margarine eten die is verrijkt met omega-3 vetzuren houden volgens hun ouders hun aandacht er beter bij. Dat blijkt uit onderzoek onder 79 jongens in de leeftijd van 8 tot 14 jaar.

Tijdens de studie, die recent gepubliceerd is in het tijdschrift Neuropsychopharmacology, is onderzocht wat het effect is van omega-3 vetzuren op de symptomen van ADHD bij jonge jongens met en zonder ADHD. 40 jongens met ADHD en 39 jongens zonder ADHD moesten dagelijks 10 gram margarine eten. At random kregen de kinderen een margarine verrijkt met 650 mg EPA/DHA of een margarine zonder de extra omega-3 vetzuren.

Volgens de ouders verbeterde de aandacht bij jongens die een margarine met omega-3 vetzuren kregen. Dit gold zowel bij de kinderen met als zonder ADHD. Er was echter geen effect te zien op de hersenactiviteit.

Dit onderzoek laat zien dat het geven van extra omega-3 vetzuren mogelijk een meerwaarde heeft voor kinderen met ADHD ter aanvulling van medicatie, maar ook voor kinderen zonder ADHD. Meer onderzoek is echter nodig.

Klik hier voor het onderzoek.

Laatst gewijzigd: 31 maart 2015