Home
Zoeken Menu

CLAIMS OP MARGARINE EN HALVARINE

Op de verpakking van margarineproducten kunnen diverse gezondheidsclaims of voedingsclaims staan. Deze claims zijn goedgekeurd door de Europese Commissie, die zich baseert op adviezen van de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Hieronder zetten we een aantal toegestane claims op een rij.

Wat zijn claims?

Voedingsclaims zijn beweringen over energie, voedingsstoffen of andere stoffen die het levensmiddel bevat of juist niet bevat (bijvoorbeeld ‘Bron van onverzadigde vetzuren’). Gezondheidsclaims zijn beweringen over het levensmiddel of een bestanddeel daaruit in relatie tot de gezondheid (bijvoorbeeld 'Linolzuur draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed'). De Europese Commissie bepaalt of een voedings- en gezondheidsclaim is toegestaan, en verbindt voorwaarden aan het gebruik ervan. Deze voorwaarden hebben bijvoorbeeld betrekking op de minimale of maximale hoeveelheid van de stof die in het betreffende product moet of mag zitten, of op de hoeveelheid van de stof die je dagelijks moet binnenkrijgen voor het geclaimde gunstige effect.

 

Toegestane claims over vetten

  • De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed
  • Linolzuur (LA) draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed
  • Alfa-linoleenzuur (ALA) draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed

 

Kinderclaims

  • Essentiële vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen
  • De inname van DHA draagt bij tot de normale visuele ontwikkeling van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden
  • De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen
  • De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen

 

Visvetzuren (DHA en EPA)

  • DHA draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen
  • DHA draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie
  • DHA (in combinatie met EPA) draagt bij tot de normale werking van het hart
  • DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk*
  • DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed*
  • EPA en DHA dragen bij tot de normale werking van het hart*

* Bij deze claims is sprake van een hoge dagelijkse inname. Deze kan worden gerealiseerd bij gebruik van supplementen of verrijkte voedingsmiddelen.

 

Plantensterolen en -stanolen

  • Plantensterolen dragen bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed

 

 

Vitamines en mineralen

  • Bron van vitamine D / bevat Calcium

Vanaf 7,5 microgram vitamine D en 600 microgram Calcium per 100 gram margarine is deze claim toegestaan. Ook over andere vetoplosbare vitamines zijn er goedgekeurde claims. Meer informatie vind je hier.

 

Zout

  • Zoutarm

Vanaf 0,12 gram zout per 100 gram margarine is deze claim toegestaan.

 

Op margarineproducten kunnen ook de volgende claims staan:

  • Verminderd vetgehalte/light: < 62% vet in het product
  • Past in een cholesterolverlagend dieet

De term dieet mag op een product staan als het maximaal 25% verzadigd vet en minimaal 50% meervoudig onverzadigd vet (op vetbasis) bevat.

 

 

 

Deel deze pagina: