1 februari 2017

Commerciële productie grafeen dichterbij door gebruik plantaardige olie

Grafeen is een materiaal met een grote potentie. Het is sterk en een goede geleider. De huidige productiemethoden vergen extreme omstandigheden zoals lange tijd bij hoge temperatuur en vacuüm en in de aanwezigheid van explosieve gassen. Dat kost veel energie en vergt veel kostbare veiligheidsmaatregelen wat het product zeldzaam en duur maakt. Grootschalige productie en toepassing is daarom tot nu toe uitgebleven. Australische wetenschappers hebben echter een methode gevonden en getest waarbij onder relatief gematigde omstandigheden en op basis van relatief goedkope en goed beschikbare grondstoffen grafeen kan worden gemaakt. In de test gebruikte de onderzoekers in eerste instantie sojaolie. Tijdens het testen heeft het team van onderzoekers ook andere hernieuwbare grondstoffen gebruikt, waaronder ook gebruikt frituurvet.

Grafeen is momenteel waarschijnlijk het hardste materiaal ooit geproduceerd door de mens. Grafeen heeft eigenschappen die het geschikt maken in diverse toepassingen. Het is meer dan 200 keer sterker dan staal en een uitstekende thermische en elektrische geleider. Het kan in zeer dunne vorm worden geproduceerd en is dan sterk, flexibel en transparant.

Het onderzoek is uitgevoerd door CSIRO met wetenschappers van The University of Sydney, University of Technology Sydney en de The Queensland University of Technology.

Klik hier voor een populaire wetenschappelijk artikel over grafeen uit plantaardige olie.

Klik hier voor het wetenschappelijke artikel in Nature Communications.

Laatst gewijzigd: 2 februari 2017