19 januari 2015

Croda bouwt voor een beter milieu

Croda bouwt een bio-vergistinginstallatie op eigen terrein. Het systeem bespaart energiekosten en de CO2-uitstoot van het bedrijf wordt met een kwart verminderd. ,,Goed voor ons en goed voor het milieu,’’ zei Danny Zwakhals, senior engineer bij Croda, bij het slaan van de eerste paal afgelopen vrijdag.

De eerste paal is 16 januari 2015 de grond in gegaan en de vergistinginstallatie moet over een jaar in bedrijf gaan. Met nog wat aanpassingen aan de warmtekrachtcentrale, is er een totale investering van enkele miljoenen gemoeid met het project. Een deel wordt bekostigd via een subsidie van de Europese Unie.

Voor de bio-vergistinginstallatie worden grondstoffen uit eigen bedrijf gebruikt, zegt Zwakhals. ,,Voor de producten die we hier maken, gebruiken we oliën en vetten. Een co-product dat we overhouden is glycerine. Dat wordt bij ons nu afgevoerd en elders geraffineerd. We hebben bedacht dat er ook een andere route moest zijn voor het verwerken van die glycerine.’’

Door de bio-vergistinginstallatie kunnen andere energiesystemen worden stilgezet. ,,Daardoor gaan we besparen op onze energiekosten en dus ook op de CO2-uitstoot. Dat is zo’n 25% en daarom heet het project Quarterback.

De bio-vergistinginstallatie komt op het buitendijkse terrein van Croda, tussen de Rotterdamseweg en de Hollandsche IJssel, tussen het stenen ketelhuis en het parkeerterrein. Een nog te plaatsen bord legt uit wat er komt en dat de EU steun verleent.

Klik hier voor meer informatie op de projectwebsite van Quarterback.

Hei-installatie Croda GoudaOnthulling Notice Board project "Quarterback" Croda Gouda

Laatst gewijzigd: 19 januari 2015