Home
Zoeken Menu

DE VETTE KOFFER

De Vette Koffer is een hulpmiddel voor gezondheidsprofessionals om te gebruiken in gesprekken over smeer- en bereidingsvetten. Smeer- en bereidingsvetten bestaan grotendeels uit olie, vet en water. De vetzuursamenstelling per product is gevisualiseerd op een flesje. Door de flesjes uit de koffer te nemen kun je de vetzuursamenstelling en hoeveelheid vet van de producten laten zien en vergelijken. Je kunt zo uitleggen waarom het ene product wellicht beter in een voedingspatroon past dan het andere.

 

Informatie op de flesjes

De koffer bevat 12 flesjes die de vetzuursamenstelling van producten visualiseren. Op elke zijde van het flesje is andere informatie te zien.

  • Voorzijde: Soort product.
  • Rechterzijde: De verdeling in verzadigde vetzuren, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, en water.
  • Linkerzijde: De verdeling in verzadigde vetzuren, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, waarbij omega 3 en 6 zijn uitgesplitst en water.
  • Achterzijde: Hoeveel procent van de dagelijkse referentie-inname (%RI) van vitamines A, D en E geleverd wordt per 10 gram van het product.


Welke producten zijn afgebeeld?

Olijfolie, zonnebloemolie, halvarine, margarine en roomboter zijn producten die al decennia gebruikt worden in de Nederlandse keuken. Kokosolie wordt door steeds meer mensen gebruikt en is nu ook beschikbaar in de supermarkt. Daarnaast zijn ook koolzaad- en lijnzaadolie toegevoegd. Deze oliën worden niet zoveel gebruikt, maar worden wel veel geconsumeerd omdat ze de basis voor margarineproducten vormen.


Voedingswaarde informatie

De gebruikte voedingswaarden zijn afkomstig uit de NEVO tabel (versie 2013/4.0), met uitzondering van die van kokos- en koolzaadolie. De voedingswaarden van deze oliën zijn afkomstig uit de USDA tabel (versie 27), de Amerikaanse voedingstabel, omdat deze niet in de NEVO tabel staan.


Vitamines

Vitamines zijn belangrijk voor verschillende functies in het lichaam. Met een gevarieerde voeding zou je voldoende vitamines binnen moeten krijgen. Toch laat de Voedselconsumptiepeiling 2011 zien dat niet iedereen voldoende vitamines binnen krijgt. Wat veel mensen niet weten, is dat oliën van nature rijk zijn aan vitamine E, en dat alle margarineproducten hierdoor ook van nature vitamine E bevatten. Alle margarineproducten worden ook verrijkt met vitamines A en D. Hierdoor wordt 36% van onze vitamine D en 25% van onze vitamine A inname geleverd door margarineproducten.


Bestellen

Om de koffer in uw bezit te krijgen, vragen we een donatie van 20 euro. De donatie maakt u over aan de Hartstichting. De Hartstichting ondersteunt de Vette Koffer. Bestellen gaat als volgt:

  • Maak 20 euro over aan de Hartstichting.
  • Doneert u via een iDeal betaling: kruis dan aan dat u een bevestiging per mail van de betaling wilt ontvangen.
  • Doneert u met een eenmalige machtiging of creditcard, maak dan een afbeelding van uw afschrift.
  • Stuur de iDeal bevestigingsmail of de kopie van uw afschrift naar voeding@mvo.nl. Zet in de mail uw naam en adres.
  • Binnen twee weken krijgt u de koffer thuis gestuurd.

 

Er zijn 100 koffers beschikbaar. Op is op, dus wees er snel bij.

 

 

 

Deel deze pagina: