DEEL VAN ONS DAGELIJKS LEVEN

Elke dag gebruiken we, vaak zelfs zonder het te beseffen, producten waarin plantaardige en dierlijke oliën en vetten zijn verwerkt. Oliën en vetten vervullen een belangrijke rol in ons dagelijks leven en onze economie. Door de groei van de wereldbevolking, de toename van de welvaart én het stijgende belang van een biobased economy zal dit aandeel in de nabije toekomst alleen maar groeien. Plantaardige en dierlijke oliën en vetten zijn hernieuwbare grondstoffen.

Natuurlijke oliën en vetten kennen grofweg vier belangrijke toepassingen. Het eerste - en meest omvangrijke - toepassingsgebied is onze voeding. Oliën en vetten zijn een belangrijke basis voor een veelheid van producten: van margarines, bak- en braadproducten en frituurolie, tot bakkerijproducten, chocolade, babyvoeding, soep, sauzen en ijs. Oliën en vetten geven energie en zijn belangrijk voor de smaak, consistentie, textuur en houdbaarheid van voedingsmiddelen. Maar ook en vooral geven ze ons lichaam belangrijke bouwstoffen door essentiële vetzuren en vitamines. Gezondheidsautoriteiten over de hele wereld, zoals de WHO en de FAO, maar ook de Gezondheidsraad in Nederland, adviseren dat 20 tot 35% van onze dagelijks benodigde calorieën uit vetten bestaat. In onze voeding zijn oliën en vetten onmisbaar.

Ook in diervoerders zijn oliën en vetten een belangrijk bestanddeel. Net als bij mensen geven ze dieren bouwstoffen en energie en zorgen ze voor de smaak en textuur van het voer.

Ongeveer de helft van alle producten in de supermarkt bevat oliën of vetten. Behalve in voedingsmiddelen worden ze namelijk ook toegepast in allerlei consumentenproducten die niets met voeding te maken hebben. Voorbeelden hiervan zijn cosmetica (huidverzorging), shampoo,  was- en schoonmaakmiddelen, kaarsen en verf. Dit toepassingsgebied noemen we de oleochemie.

Tot slot worden oliën en vetten in toenemende mate ingezet als grondstof voor de productie van biobrandstoffen (specifiek biodiesel of biokerosine) en bieden ze hiermee een alternatief voor fossiele brandstoffen.

Oleochemicaliën zijn stoffen die zijn gemaakt van plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Ze hebben diverse unieke functionele eigenschappen en zijn een alternatief voor minerale oliën. Hernieuwbare oliën en vetten worden dan ook steeds meer gebruikt voor de productie van verven, lakken, smeermiddelen, lijmen, isolatiematerialen en biologisch afbreekbare plastics.

LEES VERDER

GA TERUG

NAAR DE INHOUDSOPGAVE