29 september 2016

Geactualiseerde NEVO-online met nieuwe oliën en margarines

Het RIVM heeft NEVO-online geactualiseerd. Er kwamen ruim 250 voedingsmiddelen bij waaronder enkele margarines en oliën, maar er verdwenen ook tientallen producten uit de database. NEVO-online 2016 bevat bijna 2400 voedingsmiddelen die door veel Nederlanders worden gegeten en een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen. De vorige update was in 2013.

Nieuwe voedingsmiddelen
In de NEVO-online zijn 255 nieuwe voedingsmiddelen toegevoegd, waaronder de oliesoorten palmolie en rijstolie, broodsoorten met pitten en zaden en nieuwe margarine of halvarinesoorten. Margarines, halvarines en bak- en braadvetten zijn geactualiseerd op basis van het aanbod in 2015/2016. De afgelopen jaren zijn er steeds meer soorten verrijkte margarines op de markt gebracht. Om deze mee te kunnen nemen heeft het RIVM nieuwe NEVO-codes vastgesteld.  De uitgebreide vetzuursamenstelling van margarines, halvarines en bak- en braadvetten en een aantal andere voedingsmiddelen is vervallen, omdat onvoldoende actuele gegevens beschikbaar zijn.

Ook zijn er 60 voedingsmiddelen verwijderd, omdat deze niet meer beschikbaar zijn op de Nederlandse markt. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde soorten bak- en braadvet en natriumarme vleeswaren.

Vitamines en mineralen
NEVO-online 2016 bevat ook een actualisering van microvoedingstoffen zoals vitamines en mineralen. Gehaltes van natrium-, vitamine K-, vitamine D- en jodiumgehaltes zijn in veel voedingsmiddelen herzien of toegevoegd.

  • Klik hier voor de Nevo-online 2016.
  • Klik hier voor een overzicht van margarines, halvarines, bak- en braadvetten van NEVO online 2016. Dit overzicht geeft weer onder welke NEVO-code de verschillende merken vallen. De namen ‘margarineproduct’, ‘halvarineproduct’ en ‘boterproduct’ zijn gebruikt voor voedingsmiddelen die sterk lijken op margarine, halvarine en boter maar niet voldoen aan de warenwettelijke eisen voor de samenstelling van de originele voedingsmiddelen.
  • Ter vergelijk vindt u hier het oude overzicht van margarines, halvarines, bak- en braadvetten van NEVO online 2013. De excelsheet van de oude Nevo-tabel (2013) kunt u opvragen bij MVO (E: vanderbijl@mvo.nl).
Laatst gewijzigd: 1 december 2016