Consumentenbond: Geen transvetzuren in margarinecroissants

Uit onderzoek van de Consumentenbond naar afbakcroissants blijkt dat er geen transvetzuren meer zitten in margarinecroissants. De Consumentenbond heeft 16 afbakcroissants laten testen door bakkers, consumenten en experts. Zij hebben de croissants getest op uiterlijk, geur en smaak. Ook is het zoutgehalte, de hoeveelheid en de soort vet en de informatie op de etiketten beoordeeld.

Over het algemeen bevat een croissant veel vet. Daar krijgen ze hun bekende smaak en structuur van. Of het vet vooral verzadigd of onverzadigd is, hangt af van de soort croissant. Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bij de croissants met roomboter het grootste deel van het vet verzadigd is. De croissants met margarine bevatten minder verzadigd vet en geen transvetzuren. Dit komt door verbeteringen in het productieproces. Roombotercroissants bevatten echter nog wel transvet omdat dit van nature in roomboter zit, aldus de Consumentenbond.

Transvetten zijn ongezond omdat zij het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Een hoger cholesterolgehalte geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten. De Taskforce Verantwoorde Vetzuursamenstelling, waar onder andere de bakkerijbranche in vertegenwoordigd was, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het verlagen van het transvetzuurgehalte in voedingsmiddelen. Het gehalte aan transvetzuren is in alle producten van de aangesloten branches van de Taskforce gedaald tot zeer lage niveaus, wat heeft geleid tot een gemiddelde inname van transvetzuren die lager is dan de maximale aanbeveling van één energieprocent. Zo blijkt uit een rapport van het RIVM (2011) dat 95 tot 99 procent van de Nederlandse bevolking voldoet aan de aanbeveling voor transvetzuren.

In 2011 is het Netwerk Herformulering Productaanbod als vervolg op de Taskforce Verantwoorde Vetzuursamenstelling opgericht. In de Taskforce stond de vetzuursamenstelling centraal. Binnen het Netwerk wordt daarnaast ook gekeken naar zout, suiker en vezels.

Het volledige artikel van de Consumentenbond over afbakcroissants kunt u aanvragen bij Jolanda van Roon (E: roon@mvo.nl). 

Laatst gewijzigd: 27 maart 2014