Home
Zoeken Menu

HAUTE FRITURE UIT EIGEN KEUKEN

De allerlekkerste frites bak je zelf. Gebruik stevige aardappelen, het juiste vet en deze tips voor een resultaat om trots op te zijn.

Ingrediënten:

1 kg stevige middelgrote aardappelen (bijvoorbeeld Bintje of Agria)
2 liter arachideolie, zonnebloemolie of vloeibaar frituurvet

Bereiding:

Voor meer ambachtelijke frites kun je het schillen achterwege laten, maar voor authentieke frites schil de aardappelen en snijd je ze in plakken van 1 cm. Snijd de plakken vervolgens in repen, zodat je frites krijgt met een dikte van 1 x 1 cm. Spoel de frites goed af onder koud stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet. Droog ze met een schone theedoek.

Verwarm de olie in een ruime pan of frituurpan tot 150°C. Als je een gewone pan gebruikt, controleer de temperatuur van de olie dan met een thermometer. Bak de frites eerst voor: leg ze in kleine porties tegelijk gedurende in 5 min. in de hete olie, tot ze gaar zijn. Laat de frites niet bruin worden. De bedoeling van het voorbakken is om de rauwe aardappel te garen. Schud de frites goed uit boven de pan en spreid de voorgebakken frites uit op keukenpapier. Laat ze goed afkoelen (minstens een half uur).

Verwarm de olie nu naar 175°C. Leg de voorgebakken frites in porties opnieuw ongeveer 5 minuten in de olie, totdat ze mooi bruin en krokant zijn. Schud de porties direct na het bakken goed uit boven de pan en doe ze in een kom of schaal. Bestrooi de frites met zout en gooi ze een paar keer om. Serveer direct met je zelfgemaakte mayonaise.

Deel deze pagina:

Bekijk ook eens:

Video

Hoe groeien de pinda's van arachideolie?

Arachideolie wordt geperst uit pinda's. Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Ze zijn bijzonder want ze groeien onder de grond. Weet je hoe? Kijk naar deze video.

RECEPT

Zelfgemaakte mayonaise

Maak je zelf wel eens mayonaise? Het is makkelijker dan je denkt en heel erg lekker. Maak je eigen variant met bijvoorbeeld dragon of knoflook. Als je dit recept volgt, lukt het altijd!

tips en tricks

Spelregels voor frituren

Goed frituren is niet altijd eenvoudig. Hoe beter de olie of het vet wordt behandeld, hoe langer het meegaat. Om lekkere en verantwoord gefrituurde producten te bereiden let je op deze gebruiksregels.