Home
Zoeken Menu

HEERLIJKE HOMEMADE SAMBAL

Lekker pittig of juist mild: maak je eigen sambal met ui, knoflook, tomaat en olie. Kies naar smaak voor meer of minder pitjes van de peper en varieer met suiker, ketjap, gember of kerrie.

Ingrediënten 

2 uien
3 tenen knoflook
50 gram rode peper
400 gram tomatenblokjes
1 citroen
4 eetlepels suiker
4 eetlepels arachideolie

Bereiding:

Snijd de uien, pepers en knoflook klein en pureer met een staafmixer. Verwarm olie in een steelpan en voeg de peperpasta, de tomatenblokjes, het citroensap en de suiker toe. Laat dit op een laag vuur een half uur koken en doe de sambal in een (schone) wekpot. Laat helemaal afkoelen voor gebruik. Door te variëren met de hoeveelheid peperpitjes maak je de sambal meer of minder pittig.

Deel deze pagina:

Bekijk ook eens:

Video

Hoe groeien de pinda's van arachideolie?

Arachideolie wordt geperst uit pinda's. Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Ze zijn bijzonder want ze groeien onder de grond. Weet je hoe? Kijk naar deze video.

Infographic

Hoe wordt olie gemaakt?

Plantaardige olie komt uit zaden en vruchten van verschillende planten, zoals zonnebloemen, soja, olijf, raapzaad, maïs en pinda. Deze infographic laat de 5 stappen zien van het verbouwen van de gewassen tot het verwerken van de producten.

gezondheid

20 vragen over vet

Oliën en vetten zijn belangrijk voor onze gezondheid. In een gezonde voeding komt ongeveer 1/3 van alle calorieën uit vet. Daarom 20 vragen én antwoorden over vet en gezondheid.