Home
Zoeken Menu

Actueel

Italiaanse olijfolie: herleidbaar van tafel tot boom

Voor olijfolie uit Italië is onlangs een gecertificeerd keurmerk geïntroduceerd. De flessen krijgen een label met een QR code waarmee de consument direct informatie kan krijgen over de herkomst van de olie. Alleen olie van Italiaanse olijven die in Italië verwerkt zijn, en herleidbaar zijn tot de producent, wordt gecertificeerd.

De maatregel wordt genomen om fraude met Italiaanse extra vergine olijfolie tegen te gaan. Fraude met olijfolie kost de Italiaanse olijfolie industrie jaarlijks circa €1,5 miljard. Volgens de Italiaanse landbouworganisatie CIA (Confederazione Italiana Agricoltori) is de extra vergine olijfolie het vlaggenschip van de Italiaanse landbouw. Bij het oogsten en verwerken van de olijven zijn 700.000 bedrijven betrokken. De industrie is van belang voor de Italiaanse economie en de sociale structuur van het land.

Italië heeft 40 soorten olijfolie met de Europese Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) en twee met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). In totaal zijn er in Italië meer dan 800.000 olijfboomgaarden.

Bron: FoodNavigator

 


Natuurlijk |

Deel deze pagina: