Kabinet lanceert educatieprogramma ‘Jong Leren Eten’

Het kabinet heeft op 30 september 2016 een nieuw voedseleducatiepakket ‘Jong Leren Eten’ gepresenteerd. Met dit pakket wil het kabinet zoveel mogelijk kinderen voedsel laten proeven, ervaren en beleven. Dat verbetert de gezondheid van kinderen en hun leerprestaties, aldus het kabinet. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen nu onvoldoende gezond eten. De staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zullen hiervoor jaarlijks 5,7 miljoen uittrekken.

Het aanbod waaruit scholen kunnen kiezen, wordt fors uitgebreid. Zo komen er meer Smaaklessen en krijgen scholen voortaan ook de mogelijkheid om kooklessen aan te bieden. Het kabinet wil het scholen zo makkelijk mogelijk maken om aandacht te besteden aan eten. Vanaf vandaag is er één loket waar scholen terecht kunnen voor voedseleducatie. Via de internetportal jonglereneten.nl kunnen scholen eenvoudig zien welk aanbod er zowel landelijk als in hun regio beschikbaar is en aangeven van welke mogelijkheden ze gebruik willen maken.  Ook wordt gebruik gemaakt van bestaande websites als gezondeschool.nl en groengelinkt.nl die al een groot bereik hebben in het onderwijs. Verder komt er een landelijk dekkend netwerk van adviseurs die de wensen van scholen gaan koppelen aan het aanbod. Deze makelaars, veelal afkomstig van GGD ‘en en Natuur- en Milieueducatiecentra, gaan vanaf januari 2017 aan de slag.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen nu onvoldoende gezond eten: minder dan 1% van hen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en minder dan 5% de aanbevolen twee stuks fruit per dag. Meer dan één op de tien kinderen tussen de 4 en 20 jaar heeft overgewicht. Bovendien weten veel kinderen niet waar hun eten vandaan komt, hoe het geproduceerd wordt, wat pure smaak is en hoe zij eten kunnen bereiden en bewaren. Verder krijgen kinderen krijgen vaak te weinig onverzadigde vetten en vitamine D binnen.

Met het programma Jong Leren Eten wordt het aanbod uitgebreid en tegelijkertijd voortgebouwd op de successen van Gezonde School, Duurzaam Door, Smaaklessen en EU-schoolfruit. De afgelopen jaren is een derde van alle scholen bereikt met het Gezonde School aanbod. Met Jong Leren Eten moet het aantal scholen met het vignet ‘Gezonde School’ op het thema Voeding jaarlijks met 5% groeien. Daarnaast moet het percentage basisscholen dat Smaaklessen aanbiedt omhoog van 60 naar 75%. Ook wordt erop ingezet het aantal scholen dat gebruik maakt van de schoolfruitregeling te verdubbelen (60% van de basisscholen en 20% van het voortgezet onderwijs).

MVO is aangesloten bij en actief binnen het Voedseleducatie Platform, een netwerk van organisaties en bedrijven die objectieve educatie over voeding bij kinderen belangrijk vinden. Het lesprogramma Smaaklessen is de basis van het Voedseleducatie Platform. MVO is momenteel een gastles aan het ontwikkelen voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Ook is zij nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de smaakmissie oliën en vet. Kern van onze boodschap is dat kinderen vetten nodig hebben. Vetten leveren energie, vitamines en onverzadigde vetzuren.

 

Laatst gewijzigd: 3 oktober 2016