Nieuwe MVO-INFOKAART: Variatie in oliën en vetten


De categorie ‘oliën en vetten’ is zeer divers; plantaardig of dierlijk, een tropische oorsprong of van de ‘koude bodem’, vast of vloeibaar, uit vruchten, bonen, noten, zaden, pitten, of van insecten, dieren of algen. Producten in deze categorie variëren in grote mate in oorsprong, toepassing, kleur, geur en smaak. MVO heeft nu een nieuwe infokaart ontwikkeld die in één oogopslag een beeld geeft van de variëteit aan oliën en vetten en hun onderlinge verschillen in vetzuursamenstelling.

In veel keukens staan flessen met oliën. Oliën en vetten worden - vaak zonder dat we erbij stilstaan - ook veel gebruikt als ingrediënt in voedingsmiddelen: van margarines, bak- en braadproducten en frituurolie, tot bakkerijproducten, chocolade, babyvoeding, soep, sauzen en ijs. Deze oliën en vetten worden gewonnen uit een grote variëteit aan bronnen. Hierdoor verschillen ze in belangrijke mate in vetzuursamenstelling wat leidt tot verschillen in eigenschappen. Nationale en internationale voedingsautoriteiten adviseren een voeding waarin verzadigde vetten zoveel mogelijk wordt vervangen door onverzadigde vetten, vooral meervoudig onverzadigde vetten. Maar hoe zit het nu precies met de samenstelling van al die verschillende oliën en vetten? MVO heeft dit in een nieuwe infokaart overzichtelijk op een rij gezet.

Download hier alvast een preview van de olie-INFOKAART. 

De INFOKAART is vanaf 14 december te bestellen via deze pagina. Mogelijk al eerder, dus houd de MVO website goed in de gaten. Vanaf dan is ook de draaischijf ‘Olien en vetten’ weer beschikbaar. De schijf wordt op dit moment opgefrist conform de nieuwe MVO huisstijl en geactualiseerd met de huidige NEVO-online gegevens. De draaischijf en de OLIEKAART kunnen afzonderlijk worden gebruikt maar ook in combinatie met elkaar. Terwijl de olie-INFOKAART informatie geeft over de samenstelling en oorsprong van individuele oliën en vetten geeft de draaischijf informatie over smeer- en bereidingsvetten (die vaak bestaan uit een mix van de individuele oliën en vetten).

Nieuwe MVO-INFOKAART: Variatie in oliën en vetten