27 februari 2015

Lijnolie voor verf vaker van eigen akkers

Verfproducent Ursa Paint slaagt erin steeds meer lijnolie voor haar natuurverven te winnen uit vlas dat in Nederland is geteeld.

De vlasoogst van 2013 leverde UrsaPaint 6000 liter lijnolie op, genoeg voor een kwart van de jaarproductie aan lijnolieverven. Er werd geteeld op braakliggende akkers rondom Schiphol, maar vorig jaar moest het bedrijf op zoek naar nieuwe akkers, omdat vlas een wisselgewas is. Na één seizoen moet er een ander gewas groeien om de bodem niet uit te putten.

De ondernemende boer Paul Bos met wie Ursa Paint samenwerkt, vond vorig seizoen braakliggende velden in het Amsterdamse havengebied waar een jaar lang vlas groeide. Op grote borden prijkte de prikkelende tekst: hier groeit verf.

De verwerkbaarheid van lijnolieverf verschilt volgens Van Westerhoven maar weinig van die van gangbaardere verven. “Hoewel de kwast van een schilder natuurlijk altijd staat naar het product waarmee hij is opgegroeid. Wij trainen daarom geregeld schilders in het werken met de nieuwe oude verf. De ervaring leert dat ze al snel waarderen dat de verf mooi vloeit. Het is namelijk een lekkere vette verf. Ook de glans bevalt veel vaklieden goed en maakt dat steeds meer schilders en schilderbedrijven zich specialiseren in het werken met lijnolieverf.”

Klik hier er voor het artikel in Cobouw.

Klik hier voor de website van Ursa Paint

 

Laatst gewijzigd: 27 februari 2015