14 juli 2015

Margarines bevatten inderdaad geen (weidegang)melk maar plantaardige oliën Dierenbescherming slaat de plank compleet mis

In tegenstelling tot wat de Dierenbescherming ons wil laten geloven zijn margarines niet van (weidegang)melk gemaakt, maar van oliezaden van planten die 365 dagen per jaar buiten staan. Dit benadrukken MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten en IMACE-NL (Nederlandse Margarinefabrikanten) in een gezamenlijke reactie op een rapport van de Dierenbescherming over de verkrijgbaarheid van zuivelproducten die uitsluitend zijn gemaakt van melk van koeien die in de wei hebben gelopen.

“De Dierenbescherming verkondigt grote onzin”, benadrukt Frans Claassen, directeur van MVO: “margarines worden helemaal niet gemaakt van melk, maar van plantaardige oliën. Uit de zaden van bijvoorbeeld zonnebloemen en kool- en lijnzaadbloemen, worden oliën geperst. Margarine wordt gemaakt met een mix van deze oliën. Margarineproducten hebben een plantaardige oorsprong, en zijn gemaakt van gewassen die in feite 365 dagen per jaar buiten staan.”

MVO roept de Dierenbescherming op een rectificatie te plaatsen bij het rapport.

In het op 9 juli gepresenteerde rapport ‘Maak van de melkveehouderij geen vee-industrie' is een lijst opgenomen van zuivelproducten met de vermelding 'Ja' of 'Nee' afkomstig van koeien met weidegang. De meeste producten, waaronder kaas, toetjes en boter, zijn volgens de Dierenbescherming 'vervuild' met stalmelk. Dit geldt volgens de Dierenbescherming ook voor margarines.

 

Laatst gewijzigd: 14 juli 2015