24 november 2018

MVO: acties van Greenpeace zijn contraproductief, industrie roept op tot constructieve samenwerking

“Duurzame palmolie is alleen mogelijk als industrie, overheden, voedingsmiddelenfabrikanten en maatschappelijke organisaties zich daar gezamenlijk voor inzetten. De acties van Greenpeace schieten hun doel voorbij en zijn contraproductief” zegt Frans Claassen, directeur van MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten en voorzitter van de European Palm Oil Alliance (EPOA).

In Nederland is 88 procent van de palmolie die wordt verwerkt door voedingsmiddelenbedrijven gecertificeerd duurzaam. Een volledig duurzame palmolieketen is alleen mogelijk als ook de achterblijvers zich achter duurzame palmolie scharen, want vraag creëert aanbod.

MVO voert de druk op door de politiek te mobiliseren, de overheid aan te spreken, en sectoren en bedrijven die nog te weinig of geen duurzame palmolie gebruiken aan te sporen om hun verantwoordelijkheid te nemen om uitsluitend duurzame palmolie te gebruiken. De Nederlandse palmolie-industrie roept Greenpeace op om zijn invloed, daadkracht, inventiviteit en actiebereidheid hiervoor in te zetten.

Negatieve acties zoals die van Greenpeace vandaag leiden ertoe dat merken palmolie gaan vervangen en supermarkten en consumenten producten met palmolie boycotten. Een boycot van palmolie lost de problemen echter niet op. Het zal niet leiden tot minder, maar tot meer ontbossing, omdat andere oliegewassen per hectare een veel lagere opbrengst hebben. En palmolieproducenten zullen op zoek gaan naar klanten elders in de wereld die niet geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Om ervoor te zorgen dat palmolie op een duurzame manier wordt geproduceerd, dus zonder ontbossing, zonder productie op veengrond en zonder uitbuiting van medewerkers, moeten we bedrijven, overheden en organisaties die de goede praktijken hanteren steunen, in plaats van alle palmolie onnodig in een kwaad daglicht stellen, vinden MVO en EPOA.

In een toekomstbestendige wereld is duurzame palmolie essentieel om de wereld te voeden, de biodiversiteit te helpen beschermen en de sociaaleconomische ontwikkeling te verbeteren. Als palmolie duurzaam wordt geproduceerd draagt het bij aan het bereiken van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, benadrukken MVO en EPOA. Frans Claassen: “Wij focussen ons op de oplossing: de duurzame productie van palmolie. We hebben invloedrijke organisaties zoals Greenpeace nodig om onze ambities te realiseren. Ik nodig Greenpeace hierbij uit om constructief mee te werken aan de verduurzaming van de palmolieketen.”

 

Laatst gewijzigd: 24 november 2018