Over ons

MVO vertegenwoordigt 95% van de ondernemingen in Nederland die actief zijn in de handel en productie van plantaardige oliën en dierlijke vetten. MVO staat voor een brede en moderne keten die internationaal concurrerend, veilig, transparant, duurzaam en innovatief is.

De prioriteiten van onze industrie zijn:

  • Duurzame ontwikkeling We bevorderen het gebruik van duurzame grondstoffen en energiebronnen en kiezen voor verantwoorde productiemethoden. We bevorderen de transitie naar een circulaire economie.
  • Voeding en gezondheid Onze innovatie en productontwikkeling dragen bij aan een veilige, gezonde en duurzame voeding, met aandacht voor voedingswaarde, smaak, consistentie, textuur en houdbaarheid.
  • Voedsel- en diervoederveiligheid We bewaken en bevorderen de veiligheid van onze producten. We staan voor een veilige en transparante keten en ontwikkelen en delen kennis, expertise en best practices.
  • Handelspolitiek We streven naar onbelemmerde toegang tot grondstoffen en zetten ons in voor het slechten van handelsbarrières om de toegang tot relevante exportmarkten veilig te stellen.  

Grote economische betekenis
Met een importwaarde van 9,4 miljard euro en een exportwaarde van meer dan 8 miljard euro (2017) is de oliën- en vettenindustrie een van de grootste agrarische sectoren in Nederland. Nederland is na Duitsland en Spanje de grootste verwerker van oliehoudende zaden in Europa en behoort tot de toonaangevende producenten in Europa van geraffineerde en verder bewerkte plantaardige oliën en vetten.

Brede en moderne keten
De bedrijven die tot de keten worden gerekend zijn: de handelaren in oliezaden, oliën en vetten; de verwerkers van oliehoudende zaden; de producenten van gesmolten dierlijk vet; bedrijven die oliën en vetten raffineren en verder bewerken; de vetcompounders; opslagbedrijven en gespecialiseerde transportondernemingen; en de bedrijven die oliën en vetten verwerken in levensmiddelen, diervoeder, oleochemie, biobrandstof of andere biobased producten.

De keten omvat ook bedrijven die diensten verlenen zoals laboratoria, surveyors, kennisinstellingen en adviesbureaus.

MVO behartigt belangen die de gehele keten raken en niet strijdig zijn met deelbelangen. MVO is de spreekbuis van de sector, biedt diensten aan voor leden, en heeft een platformfunctie.

 

 

 

De keten

 

Onze corporate brochure vindt u hier.

Last modified: January 29, 2018 12:03