Home
Zoeken Menu

Natuurlijk

Oliën en vetten van biologische oorsprong worden vaak aangeduid met de verzamelnaam dierlijke en plantaardige oliën en vetten. De natuurlijke herkomst zorgt ervoor dat de eigenschappen van de olie of het vet per soort, maar ook per regio of zelfs per seizoen kunnen verschillen. In dit onderdeel vind je een overzicht van de plantaardige en dierlijke oliën en vetten die een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven.
Meer informatie
Gewas

Koolzaad- en raapzaadolie

De akkers met koolzaad of raapzaad leveren elk voorjaar opnieuw prachtige gele velden op. Na de bloeiperiode vormt de plant zaden. De plantaardige olie die uit de zaden van de bloemen wordt geperst wordt als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes.

Lees meer
Plantaardig

Sojaolie: geschikt voor bijna alle keukendoeleinden

In het Chinese keizerrijk werd soja beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst. Tegenwoordig komt de meeste soja uit Noord- en Zuid-Amerika.

Goudgeel

Maïsolie: van kiem tot olie

De bloemen van de maïsplant groeien uit tot grote maïskolven. Maïskorrels worden eigenlijk gerekend tot de granen. Alleen in de kiem van de maïskorrel zit olie. Deze kiem is maar 8% van het totale gewicht van de korrel.

Gewas

Zonnebloemolie: veelgebruikt en veelzijdig

Wereldwijd is zonnebloemolie één van de meest gebruikte oliën. Zonnebloemolie is rijk aan onverzadigde vetzuren: het bevat zo’n 90% onverzadigde en 10% verzadigde vetzuren.

Infographic

Hoe wordt olie gemaakt?

Plantaardige olie komt uit zaden en vruchten van verschillende planten, zoals zonnebloemen, soja, olijf, raapzaad, maïs en pinda. Deze infographic laat de 5 stappen zien van het verbouwen van de gewassen tot het verwerken van de producten.

Natuurlijk

Dierlijk vet: veel toepassingen

Dierlijk vet is een verzamelnaam voor alle vetten die verkregen worden uit het vetweefsel van dieren. Dierlijk vet zit in voedingsmiddelen, maar heeft ook veel andere nuttige toepassingen.