Overzichtspagina

 1. Agenda 25e sessie Codex Committee Fats and Oils


  Lees meer
 2. Wijziging MRL's aantal pesticiden


  Lees meer
 3. 31 oktober 2016

  Vinkje verdwijnt en Minister zet in op voedingsapp

  Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft besloten de toestemming van het gebruik van het Vinkje als voedingskeuzelogo te beëindigen met een overgangstermijn tot oktober 2017. De minister geeft de voorkeur aan een app die individuele consumenten voedingsinformatie geeft. Het Voedingscentrum heeft van het ministerie van VWS de opdracht gekregen de app te ontwikkelen. Er wordt nog wel onderzocht welke toegevoegde waarde het gebruik van een logo kan hebben naast de app.
  Lees meer
 4. 31 oktober 2016

  Nieuwe VCP: gemiddelde inname vetten en oliën gedaald met 15 procent

  De afgelopen vijf jaar zijn Nederlanders minder vetten en oliën gaan eten en lag de inname ver onder de aanbeveling van het Voedingscentrum. Ook worden aardappelen, zuivel, koek en gebak en vlees minder geconsumeerd. De consumptie van niet-alcoholische dranken en kruiden en sauzen is toegenomen. De hoeveelheid groente en graanproducten bleef ongeveer gelijk. Kinderen zijn 20 procent meer fruit gaan eten ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit zijn de bevindingen van het RIVM in de eerste twee onderzoeksjaren van de nieuwe voedselconsumptiepeiling van 2012-2016. Een samenvatting van de resultaten van de periode 2012-2014 zijn op 11 oktober 2016 gepubliceerd op de website van het RIVM.
  Lees meer
 5. 27 oktober 2016

  Transvetzuren zijn geen issue meer in de Nederlandse voeding

  Gisteren (26-10) is in het Europees Parlement gestemd vóór een wettelijke limiet op transvetzuren in de voeding. De berichtgeving hierover suggereert dat ook de Nederlandse voeding nog aanzienlijke hoeveelheden transvetzuren bevat. Dit is echter niet het geval. In haar rapport ‘Richtlijnen Goede Voeding’ dat eind vorig jaar verscheen geeft de Nederlandse Gezondheidsraad aan dat de inname al heel laag is.
  Lees meer
 6. 27 oktober 2016

  RSPO blij met plaats in de top 11 voor duurzame keurmerken in Nederland.

  Keurmerken beoordeeld op duurzaamheidsniveau en transparantie
  Lees meer
 7. 26 oktober 2016

  EP calls for EU limit on industrial trans fats in food

  The EU should place mandatory limits on industrially-produced trans-fatty acids (TFA) says a resolution of the European Parliament voted on the 25th of October 2016.
  Lees meer
 8. 10 oktober 2016

  Onderzoekers: omega-3 gehalveerd in kweekzalm

  Kweekzalm is niet meer zo gezond als vijf jaar geleden, stellen wetenschappers van de Universiteit van Sterling. De hoeveelheid omega-3 blijkt te zijn gehalveerd. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de vissen ander voer krijgen.
  Lees meer
 9. EPOC 2016: No palm oil is no solution to tackle environmental or health issues – sustainable palm oil is


  Lees meer
 10. Minister Schippers laat ‘Voedingsapp’ ontwikkelen

  In opdracht van VWS zal het Voedingscentrum een digitale applicatie voor consumenten ontwikkelen. Als alles voorspoedig loopt, verwacht de minister dat de app begin 2017 ontwikkeld en gepresenteerd wordt. Deze ‘voedings-app’ bevat beschikbare informatie over samenstelling en voedingswaarde van levensmiddelen, aansluitend bij de vraag van de consument.
  Lees meer