Overzichtspagina

 1. 17 september 2015

  Gezondheidsraad werkt aan nieuwe voedingsaanbevelingen voor zwangere en lacterende vrouwen en voor 0-2 jarigen

  Elk jaar brengt de Gezondheidsraad op Prinsjesdag zijn nieuwe Werkprogramma uit aan regering en parlement. Daarin staat omschreven welke onderwerpen de raad het komende jaar ter hand neemt of verwacht af te ronden. Preventie en voeding is een van de thema’s.
  Lees meer
 2. 16 september 2015

  Darmbacteriën en de invloed op hart- en vaatziekten

  Darmbacteriën hebben waarschijnlijk invloed op essentiële factoren die te maken hebben met hart- en vaatziekten. Bacteriën in de darmen spelen een rol bij veranderingen in het gewicht, vetgehalte en hoeveelheid cholesterol van mensen. Dit blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder leiding van onderzoekers Jingyuan Fu en Alexandra Zhernakova van de afdeling genetica, waarover ze recent publiceerden in Circulation Research. Aldus de onderzoekers: ‘Voor het eerst is nu vastgesteld dat er een sterke relatie is tussen darmbacteriën en vetstofwisseling in het bloed.' De onderzoekers hopen dat de resultaten van dit onderzoek op termijn kunnen bijdragen aan de preventie van hart- en vaatziekten.
  Lees meer
 3. 3 september 2015

  Informatie over Nederlandse milieuwetgeving nu ook in het Engels beschikbaar


  Lees meer
 4. 13 augustus 2015

  RSPO opens public consultation RSPO NEXT

  The Roundtable Sustainable Palm Oil (RSPO) has opened a public consultation on RSPO NEXT, a voluntary add on program to the RSPO P&C Certification
  Lees meer
 5. 5 augustus 2015

  Revised RSPO Rules on Market Communications & Claims finalized

  The revised rules will enter into force as of 1st September 2015. All RSPO members are given a period of one year to be in compliance with the new rules.
  Lees meer
 6. Geraffineerde olie van parelzaad toegestaan als nieuw voedingsmiddel

  De Europese Commissie heeft bij besluit van 23 juli 2015 vergunning (2015/1290) verleend voor het in de handel brengen van geraffineerde olie van de zaden van de Buglossoides arvensis (ruw parelzaad).
  Lees meer
 7. EFSA verhoogt aanbevelingen vitamine E

  Op verzoek van de Europese Commissie, heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) nieuwe richtlijnen vastgesteld voor een adequate inname van vitamine E (α-tocoferol).
  Lees meer
 8. Productcriteria oliën en vetten aangepast

  Stichting Ik Kies Bewust heeft nieuwe criteria voor producten met het Vinkje aangepast, waaronder oliën en vetten. De wetenschappelijke commissie heeft deze de afgelopen periode herzien. Zo’n 400 producten die in de oude situatie nog wel voldeden moeten nu óf gezonder gemaakt worden óf verder zonder het Vinkje op het etiket. De voedingsmiddelenbranche krijgt tot 1 januari 2017 de tijd om het aanbod te verbeteren. Het streven van de stichting is om zo veel mogelijk producten te laten innoveren.
  Lees meer
 9. 14 juli 2015

  Margarines bevatten inderdaad geen (weidegang)melk maar plantaardige oliën

  In tegenstelling tot wat de Dierenbescherming ons wil laten geloven zijn margarines niet van (weidegang)melk gemaakt, maar van oliezaden van planten die 365 dagen per jaar buiten staan. Dit benadrukken MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten en IMACE-NL (Nederlandse Margarinefabrikanten) in een gezamenlijke reactie op een rapport van de Dierenbescherming over de verkrijgbaarheid van zuivelproducten die uitsluitend zijn gemaakt van melk van koeien die in de wei hebben gelopen.
  Lees meer
 10. STC-cursus oliën en vetten

  Het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College (STC) verzorgt in samenwerking met MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten, komend najaar wederom de cursus ‘Plantaardige en dierlijke oliën en vetten (inclusief oleochemie)’. Deze cursus omvat tien avonden theorie en twee middagen excursie en wordt afgesloten met een examen. Cursusbegeleider is Aniel Jagesser. De start van de nieuwe cursus is op dinsdag 22 september 2015 om 18.30 uur.
  Lees meer