Overzichtspagina

 1. 2 december 2014

  Nederlandse oliën- en vettenindustrie versterkte haar concurrentiepositie door € 2 miljard aan investeringen

  De Nederlandse oliën- en vettenindustrie vertegenwoordigt een productiewaarde van € 6,1 miljard (2013) en is één van de grootste agrofoodsectoren in Nederland. De industrie is een toonaangevende producent van geraffineerde en op andere wijze bewerkte natuurlijke oliën en vetten. In het afgelopen decennium heeft de sector 2 miljard geïnvesteerd waardoor de exportwaarde in diezelfde periode meer dan verdubbeld is. Dit alles staat in het eerste sectorrapport dat vandaag overhandigd is aan Hans Hoogeveen, Directeur Generaal Agro bij het Ministerie van Economische Zaken door Loek Favre, voorzitter van de ketenorganisatie
  Lees meer
 2. 1 december 2014

  KRO Reporter Radio besteedt aandacht aan duurzame palmolie

  Gisteren, zondag 30 november, heeft KRO Reporter Radio in een achtergrondreportage aandacht besteed aan duurzame palmolie. Gedurende drie kwartier werd ingezoomd op de vraag wat duurzame palmolie eigenlijk is en hoe het tot stand komt. Eddy Esselink, programmamanager duurzame ontwikkeling van MVO was in de studio samen met andere gasten en werd geïnterviewd in de supermarkt. Het radioprogramma gaf een genuanceerd beeld van de stand van zaken en de nieuwe ontwikkelingen. Aanleiding was de wettelijke wijziging die 13 december ingaat waarbij oliën en vetten op het etiket gespecificeerd gaan worden.
  Lees meer
 3. 30 november 2014

  Vooraankondiging Stakeholderbijeenkomst Commissie Corbey

  De Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa (Commissie Corbey) presenteert in december haar conceptvisie op een duurzame bio-economie in 2030 en wil daar graag met u over spreken tijdens een middagbijeenkomst op 16 januari 2015 in Utrecht van 12.15-17.30 uur, inclusief broodjeslunch en netwerkborrel. De uitkomst van deze gedachtewisseling wordt in het visiedocument verwerkt. De Commissie Corbey zal de visie komend voorjaar aanbieden aan het kabinet.
  Lees meer
 4. 28 november 2014

  Belgische Alliantie Duurzame Palmolie lanceert engagement voor 2020

  De Belgische Alliantie voor Duurzame Palmolie, heeft haar engagement om in te zetten op de verduurzaming van hun palmoliegebruik concreet gemaakt. Tegen 2020 willen de bedrijven uit de Alliantie enkel nog duurzame palmolie, voorzien van een RSPO-certificaat, in hun producten verwerken. Natuurorganisaties WWF en Greenpeace reageren opgetogen, al zouden ze het charter graag uitgebreid zien naar niet-voedingsproducten.
  Lees meer
 5. 27 november 2014

  MVO welcomes transition Brasilian Soy Moratorium until May 2016

  The Brazilian Soy Moratorium, set to end in January, has been renewed to continue through May 2016. ABIOVE, ANEC, Ministry of the Environment and Civil Society signed a Commitment for Transition of the Soy Moratorium earlier this week.
  Lees meer
 6. 26 november 2014

  Mandatory COOL cost burden for bulk commodities outweighs the benefits to consumers

  The EU Primary Food Processors organised on the 4th of November a Roundtable at the European Parliament to address the issue of extending mandatory Country Of Origin Labelling (COOL) to staple foods such as flour, sugar, vegetable oil, cocoa, starch or vegetable proteins. Presentations were given by Alexandra Nikolakopoulou (DG SANCO), Willy Baltussen (LEI, Wageningen University), Camille Perrin (BEUC), Gary Sharkey (PFP President).
  Lees meer
 7. 20 november 2014

  Oliën en vetten kansrijke biobased alternatieven voor ‘zeer zorgwekkende stoffen’?

  Er liggen veel kansen voor biobased alternatieven die kankerverwekkende, giftige en andere zogenaamde ‘zeer zorgwekkende stoffen’ (ZZS) kunnen vervangen. Sommige alternatieven zijn zelfs al direct in te zetten. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research in opdracht van het RIVM en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit biedt ook kansen voor de MVO-keten.
  Lees meer
 8. 19 november 2014

  ILUC in praktijk lager dan op basis van modellen verwacht mag worden

  Volgens onderzoekers van de Iowa State University is de indirect Land Use Change (ILUC) in werkelijkheid lager dan op basis van de huidige voorspellende modellen zoals GTAP verwacht mag worden. Dergelijke modellen worden door de Europese Commissie gebruikt om hun toekomstig beleid op te baseren. Intensivering van productie op het bestaande areaal is de belangrijkste reactie van boeren op toename van de vraag.
  Lees meer
 9. 18 november 2014

  Verslag van de 12e RSPO Round Table in Kuala Lumpur

  Van 18 tot 20 november 2014 vindt de 12e Round Table plaats over RSPO gecertificeerde palmolie. In Kuala Lumpur, Maleisië praten ngo’s, overheden en bedrijven uit wereldwijd verschillende landen over duurzame palmolie. Eddy Esselink en Thijs Pasmans - beiden actief op het gebied van duurzaamheid bij MVO - zijn hierbij aanwezig. Om geïnteresseerden op de hoogte te stellen zullen zij bloggen over de nieuwste wetenswaardigheden rondom duurzame palmolie.
  Lees meer
 10. 18 november 2014

  Nieuwe ziekte-risicoreductie claims goedgekeurd door de Europese Commissie

  De Europese Commissie (EC) heeft onlangs twee verordeningen met in totaal vier goedgekeurde ziekte-risicoreductie claims (de zogenaamde artikel 14 claims) gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie. Een van de goedgekeurde claims geeft een verband aan tussen de vervanging van verzadigde vetten in de voeding door onverzadigde vetten en een verlaging van het bloedcholesterolgehalte. Deze claim mag alleen gebruikt worden voor oliën en vetten.
  Lees meer