Overzichtspagina

 1. 26 november 2014

  Mandatory COOL cost burden for bulk commodities outweighs the benefits to consumers

  The EU Primary Food Processors organised on the 4th of November a Roundtable at the European Parliament to address the issue of extending mandatory Country Of Origin Labelling (COOL) to staple foods such as flour, sugar, vegetable oil, cocoa, starch or vegetable proteins. Presentations were given by Alexandra Nikolakopoulou (DG SANCO), Willy Baltussen (LEI, Wageningen University), Camille Perrin (BEUC), Gary Sharkey (PFP President).
  Lees meer
 2. 20 november 2014

  Oliën en vetten kansrijke biobased alternatieven voor ‘zeer zorgwekkende stoffen’?

  Er liggen veel kansen voor biobased alternatieven die kankerverwekkende, giftige en andere zogenaamde ‘zeer zorgwekkende stoffen’ (ZZS) kunnen vervangen. Sommige alternatieven zijn zelfs al direct in te zetten. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research in opdracht van het RIVM en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit biedt ook kansen voor de MVO-keten.
  Lees meer
 3. 19 november 2014

  ILUC in praktijk lager dan op basis van modellen verwacht mag worden

  Volgens onderzoekers van de Iowa State University is de indirect Land Use Change (ILUC) in werkelijkheid lager dan op basis van de huidige voorspellende modellen zoals GTAP verwacht mag worden. Dergelijke modellen worden door de Europese Commissie gebruikt om hun toekomstig beleid op te baseren. Intensivering van productie op het bestaande areaal is de belangrijkste reactie van boeren op toename van de vraag.
  Lees meer
 4. 18 november 2014

  Verslag van de 12e RSPO Round Table in Kuala Lumpur

  Van 18 tot 20 november 2014 vindt de 12e Round Table plaats over RSPO gecertificeerde palmolie. In Kuala Lumpur, Maleisië praten ngo’s, overheden en bedrijven uit wereldwijd verschillende landen over duurzame palmolie. Eddy Esselink en Thijs Pasmans - beiden actief op het gebied van duurzaamheid bij MVO - zijn hierbij aanwezig. Om geïnteresseerden op de hoogte te stellen zullen zij bloggen over de nieuwste wetenswaardigheden rondom duurzame palmolie.
  Lees meer
 5. 18 november 2014

  Nieuwe ziekte-risicoreductie claims goedgekeurd door de Europese Commissie

  De Europese Commissie (EC) heeft onlangs twee verordeningen met in totaal vier goedgekeurde ziekte-risicoreductie claims (de zogenaamde artikel 14 claims) gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie. Een van de goedgekeurde claims geeft een verband aan tussen de vervanging van verzadigde vetten in de voeding door onverzadigde vetten en een verlaging van het bloedcholesterolgehalte. Deze claim mag alleen gebruikt worden voor oliën en vetten.
  Lees meer
 6. GAP pesticide brochure available in 6 additional languages


  Lees meer
 7. 13 november 2014

  RSPO'S Palm Oil Debate Now Live

  The RSPO's Palm Oil Debate has been launched on the Guardian Sustainable Business platform.
  Lees meer
 8. 12 november 2014

  Biobrandstoffen: kleine bijdrage maakt groot verschil

  Ecofys heeft een rapport gepubliceerd dat laat zien dat het gebruik van biotransportbrandstoffen bijdraagt aan de daling van het gebruik van de fossiele brandstoffen met de meeste CO2-emissie. Hoewel biobrandstoffen tot op heden slechts voor enkele procenten worden bijgemengd in fossiele brandstoffen leidt het gebruik ervan juist tot het vermijden van het gebruik van de brandstoffen gemaakt uit moeilijk winbare fossiele olie en olie uit teerzanden. En dat zijn juist de brandstoffen waarvoor de meeste moeite moet worden gedaan om ze te winnen. Dat vertaalt zich in een hogere CO2-emissie, aldus de onderzoekers. Gebruik van biobrandstoffen voorkomt dat juist is de conclusie van het Ecofys-rapport.
  Lees meer
 9. 7 november 2014

  Olaf Brugman nieuwe voorzitter Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja

  De Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) heeft Olaf Brugman, teamleider Sustainability Policies, Risk & Reporting bij Rabobank, gekozen als nieuwe voorzitter. Brugman volgt Alex Ehrenhaus op. De Executive Board van RTRS steunt zijn kandidatuur unaniem.
  Lees meer
 10. 6 november 2014

  MVO eerste kennispartner van vakblad VMT

  MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten wordt de eerste kennispartner van VMT. Deze twee partijen slaan de handen ineen om de bedrijven uit de foodsector optimaal te informeren over de laatste ontwikkelingen rond duurzame palmolie.
  Lees meer