Overzichtspagina

 1. 17 februari 2014

  Gebruik verantwoorde soja in Nederland verder gestegen

  Vandaag is de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja met een een persbericht gekomen waarin melding wordt gemaakt van het feit dat Nederlandse bedrijven in 2013 samen voor ruim 417 duizend ton verantwoord geteelde soja hebben gekocht. Dit komt neer op bijna een kwart van het totale verbruik van soja in Nederland. Verantwoorde soja is geteeld met zorg voor mens en milieu. Naast de 417 duizend ton RTRS-gecertificeerde soja heeft de stichting ook 128 duizend ton soja aangekocht die volgens een beperktere set criteria is gecertificeerd. Deze soja is afkomstig van sojaproducenten die stappen ondernemen om te voldoen aan de criteria voor RTRS-certificering. Ten opzichte van 2012 is de totale inkoop van gecertificeerde soja bijna verdubbeld: er is sprake van een stijging van 230.000 ton.
  Lees meer
 2. 14 februari 2014

  Foodwatch hekelt Becel pro.activ onterecht

  Foodwatch heeft vandaag uitspraken gedaan over Becel pro.activ en stelt onder andere dat Becel pro.activ een medicijn is en in de apotheek verkocht zou moeten worden. Een van de dingen die Foodwatch hierbij over het hoofd ziet is dat margarineproducten met plantensterolen (zoal Becel pro.activ) voedingsmiddelen zijn. De cholesterolverlagende claim die het product draagt, is dan ook als claim voor voedingsmiddelen onafhankelijk goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, de EFSA.
  Lees meer
 3. 13 februari 2014

  NVWA wil inspectieresultaten van lunchrooms en later ook cafetaria’s openbaar maken

  In de loop van 2014 maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspectieresultaten van lunchrooms bekend via haar website. Hierdoor krijgen consumenten inzicht of de regels voor veilig voedsel worden nageleefd en krijgen ondernemers de kans zich positief te onderscheiden van anderen.
  Lees meer
 4. 10 februari 2014

  Duurzame soja: een gezamenlijke verantwoordelijkheid

  Omdat de wereldbevolking toeneemt stijgt de vraag naar soja en wordt het steeds belangrijker dat soja op een verantwoorde wijze wordt verbouwd. Nederlandse bedrijven die soja verwerken of verhandelen, waaronder de producenten van oliën en vetten, hebben daarom in 2011 een intentieverklaring getekend. Daarin legden ze vast dat ze in 2015 volledig zijn overgeschakeld op duurzame soja voor de Nederlandse markt. MVO werkt samen met bedrijven uit de sector en maatschappelijke organisaties aan concrete resultaten.
  Lees meer
 5. 6 februari 2014

  De Nationale Cholesterol Test campagne

  Aanstaande maandag gaat de campagne Nationale Cholesterol Test van de Service Apotheek van start. De campagne wordt gesteund door de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Unilever en is afgestemd met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
  Lees meer
 6. 4 februari 2014

  Gratis app voor scheiding afval

  Frituurvet inzamelen en ander afval scheiden wordt makkelijker met de ‘Recyclemanager’. De Recyclemanager is een gratis app en website waarmee je kunt opzoeken in welke afvalbak welk afval hoort, waar de dichtstbijzijnde afvalbak staat en wanneer afval wordt opgehaald. De Recyclemanager is een unieke samenwerking van gemeenten en vijftien organisaties die bezig zijn met de inzameling en verwerking van afval.
  Lees meer
 7. 3 februari 2014

  Soy Moratorium will end in December 2014

  Today, the Soy Task Force (GTS) announced that during their meeting on January 31 in Brasília it was decided to extend the Soy Moratorium through December 2014. At that time, according GTS, it will finally be terminated because, eight years after its inception, including six renewals, it has lost its efficacy and because, during this period, Brazil’s environmental governance has significantly evolved.
  Lees meer
 8. 31 januari 2014

  State of Sustainability Initiative (SSI) Review 2014 launched

  Geneva – January 31, 2014 – Today, two new reports were launched. Private sector sourcing commitments are driving major market growth for sustainable commodities, according to the State of Sustainability Initiatives (SSI) Review 2014 published today by an alliance of international organisations. The second report was launched by the Committee on Sustainability Assessment (COSA), which seeks to document field-level impacts of voluntary sustainability standards and related initiatives. The SSI report also considers the Round Table on Sustainable Palm Oil and the Round Table on Responsible Soy. MVO is involved in the work and seeks how to make best use of the outcome of the reporting.
  Lees meer
 9. 29 januari 2014

  Ferrero presenteert 4e MVO-jaarverslag

  Op 28 januari 2014 presenteerde Ferrero zijn MVO-jaarverslag aan handelspartners, NGO’s en andere stakeholders in Nederland. Onder meer op het gebied van grondstoffen en milieu heeft het Italiaanse familiebedrijf tien ambitieuze doelstellingen die het wil bereiken tegen 2020. Eind 2014 moet alle palmolie 100% duurzaam gecertificeerd en gesegregeerd zijn, één jaar voor de oorspronkelijke planning.
  Lees meer
 10. 29 januari 2014

  Consumentenbond test frituurvetten en –oliën

  Onder de kop: ‘Lekker frituren, maar in welk vet?’ heeft de consumentenbond een test uitgevoerd van verschillende frituurvetten en –oliën. De belangrijkste conclusie is dat frituren in vloeibaar frituurvet of in olie beter is dan frituren in vast vet. De consumentenbond onderzocht 21 vetproducten en frituurde tijdens 10 bakrondes 2,5 kilo patat en 80 bitterballen.
  Lees meer