Overzichtspagina

 1. 20 februari 2014

  Kamerbrief kabinetsreactie op WNF-rapport 'The Growth of Soy'

  Naar aanleiding van de vraag van de vaste commissie voor Economische Zaken om een kabinetsreactie op het rapport ‘The Growth of Soy’ van het WNF, heeft staatsscretaris Dijksma gereageerd. In een brief geeft zij aan dat het kabinet waardering heeft voor de kwaliteit van de analyses in het WN rapport en de aanbevelingen als ondersteuning ziet van het overheidsbeleid voor verduurzaming van agrogrondstoffen. In dit beleid neemt soja een belangrijke plaats in.
  Lees meer
 2. 19 februari 2014

  IOI Loders Croklaan: 34 % duurzame palmolie

  In een persbericht maakte IOI Loders Croklaan bekend in 2013 348.000 ton duurzame palmolie in Europa verkocht te hebben. Dat is 34% van het totale verkochte Europese volume van IOI Loders Croklaan in 2013.
  Lees meer
 3. 17 februari 2014

  Gebruik verantwoorde soja in Nederland verder gestegen

  Vandaag is de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja met een een persbericht gekomen waarin melding wordt gemaakt van het feit dat Nederlandse bedrijven in 2013 samen voor ruim 417 duizend ton verantwoord geteelde soja hebben gekocht. Dit komt neer op bijna een kwart van het totale verbruik van soja in Nederland. Verantwoorde soja is geteeld met zorg voor mens en milieu. Naast de 417 duizend ton RTRS-gecertificeerde soja heeft de stichting ook 128 duizend ton soja aangekocht die volgens een beperktere set criteria is gecertificeerd. Deze soja is afkomstig van sojaproducenten die stappen ondernemen om te voldoen aan de criteria voor RTRS-certificering. Ten opzichte van 2012 is de totale inkoop van gecertificeerde soja bijna verdubbeld: er is sprake van een stijging van 230.000 ton.
  Lees meer
 4. 14 februari 2014

  Foodwatch hekelt Becel pro.activ onterecht

  Foodwatch heeft vandaag uitspraken gedaan over Becel pro.activ en stelt onder andere dat Becel pro.activ een medicijn is en in de apotheek verkocht zou moeten worden. Een van de dingen die Foodwatch hierbij over het hoofd ziet is dat margarineproducten met plantensterolen (zoal Becel pro.activ) voedingsmiddelen zijn. De cholesterolverlagende claim die het product draagt, is dan ook als claim voor voedingsmiddelen onafhankelijk goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, de EFSA.
  Lees meer
 5. 13 februari 2014

  NVWA wil inspectieresultaten van lunchrooms en later ook cafetaria’s openbaar maken

  In de loop van 2014 maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspectieresultaten van lunchrooms bekend via haar website. Hierdoor krijgen consumenten inzicht of de regels voor veilig voedsel worden nageleefd en krijgen ondernemers de kans zich positief te onderscheiden van anderen.
  Lees meer
 6. 10 februari 2014

  Duurzame soja: een gezamenlijke verantwoordelijkheid

  Omdat de wereldbevolking toeneemt stijgt de vraag naar soja en wordt het steeds belangrijker dat soja op een verantwoorde wijze wordt verbouwd. Nederlandse bedrijven die soja verwerken of verhandelen, waaronder de producenten van oliën en vetten, hebben daarom in 2011 een intentieverklaring getekend. Daarin legden ze vast dat ze in 2015 volledig zijn overgeschakeld op duurzame soja voor de Nederlandse markt. MVO werkt samen met bedrijven uit de sector en maatschappelijke organisaties aan concrete resultaten.
  Lees meer
 7. 6 februari 2014

  De Nationale Cholesterol Test campagne

  Aanstaande maandag gaat de campagne Nationale Cholesterol Test van de Service Apotheek van start. De campagne wordt gesteund door de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Unilever en is afgestemd met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
  Lees meer
 8. 4 februari 2014

  Gratis app voor scheiding afval

  Frituurvet inzamelen en ander afval scheiden wordt makkelijker met de ‘Recyclemanager’. De Recyclemanager is een gratis app en website waarmee je kunt opzoeken in welke afvalbak welk afval hoort, waar de dichtstbijzijnde afvalbak staat en wanneer afval wordt opgehaald. De Recyclemanager is een unieke samenwerking van gemeenten en vijftien organisaties die bezig zijn met de inzameling en verwerking van afval.
  Lees meer
 9. 3 februari 2014

  Soy Moratorium will end in December 2014

  Today, the Soy Task Force (GTS) announced that during their meeting on January 31 in Brasília it was decided to extend the Soy Moratorium through December 2014. At that time, according GTS, it will finally be terminated because, eight years after its inception, including six renewals, it has lost its efficacy and because, during this period, Brazil’s environmental governance has significantly evolved.
  Lees meer
 10. 31 januari 2014

  State of Sustainability Initiative (SSI) Review 2014 launched

  Geneva – January 31, 2014 – Today, two new reports were launched. Private sector sourcing commitments are driving major market growth for sustainable commodities, according to the State of Sustainability Initiatives (SSI) Review 2014 published today by an alliance of international organisations. The second report was launched by the Committee on Sustainability Assessment (COSA), which seeks to document field-level impacts of voluntary sustainability standards and related initiatives. The SSI report also considers the Round Table on Sustainable Palm Oil and the Round Table on Responsible Soy. MVO is involved in the work and seeks how to make best use of the outcome of the reporting.
  Lees meer