Overzichtspagina

 1. Consumentenbond: Geen transvetzuren in margarinecroissants

  Uit onderzoek van de Consumentenbond naar afbakcroissants blijkt dat er geen transvetzuren meer zitten in margarinecroissants. De Consumentenbond heeft 16 afbakcroissants laten testen door bakkers, consumenten en experts. Zij hebben de croissants getest op uiterlijk, geur en smaak. Ook is het zoutgehalte, de hoeveelheid en de soort vet en de informatie op de etiketten beoordeeld.
  Lees meer
 2. Onderzoeksraad voor de Veiligheid presenteert rapport ‘Risico’s in de vleesketen’

  Naar aanleiding van een aantal recente incidenten in de vleessector en mede op verzoek van de staatssecretaris van Economische Zaken heeft de Onderzoeksraad een onderzoek uitgevoerd naar de risico’s voor de voedselveiligheid in de vleesketen. Onderzocht is hoe die veiligheid op papier is geborgd en hoe overheid (inclusief toezicht) en betrokken bedrijven daar in de praktijk mee omgaan.
  Lees meer
 3. FEFAC reiterates commitment to responsibly produced soy

  The FEFAC roadmap contains the key issues for the EU feed industry linked with the supply of responsible soy to Europe, as well as a project plan for the setting up of an independent benchmark systems of existing certification schemes against the set of the FEFAC minimum import criteria for which FEFAC will launch a tender procedure. The main objective is to foster mainstream market solutions for the supply of responsible produced soybean products to EU feed markets, given that none of the currently available certification schemes have yet achieved “critical mass”.
  Lees meer
 4. 6 maart 2014

  COFCO and Nidera join forces

  COFCO Corporation (hereafter “COFCO”), the largest grain, oil and foodstuff company in China, and Nidera, a global commodity trader and agribusiness company headquartered in the Netherlands, today signed an agreement, pursuant to which COFCO will acquire 51% of Nidera to establish a strategic partnership with this major player in the agricultural market with an annual turnover in excess of USD 17 billion.
  Lees meer
 5. 27 februari 2014

  Task Force Duurzame Palmolie reageert op TV uitzending van Kassa Groen

  In de uitzending van dinsdag 25 februari kwam Nora van der Hoeven van Greenpeace aan het woord, die aandacht vroeg voor palmolie in relatie tot ontbossing. In de uitzending werd dit aspect slechts vanuit één zijde belicht, waardoor voor kijkers een onvolledig beeld is ontstaan.
  Lees meer
 6. 20 februari 2014

  Kamerbrief kabinetsreactie op WNF-rapport 'The Growth of Soy'

  Naar aanleiding van de vraag van de vaste commissie voor Economische Zaken om een kabinetsreactie op het rapport ‘The Growth of Soy’ van het WNF, heeft staatsscretaris Dijksma gereageerd. In een brief geeft zij aan dat het kabinet waardering heeft voor de kwaliteit van de analyses in het WN rapport en de aanbevelingen als ondersteuning ziet van het overheidsbeleid voor verduurzaming van agrogrondstoffen. In dit beleid neemt soja een belangrijke plaats in.
  Lees meer
 7. 19 februari 2014

  IOI Loders Croklaan: 34 % duurzame palmolie

  In een persbericht maakte IOI Loders Croklaan bekend in 2013 348.000 ton duurzame palmolie in Europa verkocht te hebben. Dat is 34% van het totale verkochte Europese volume van IOI Loders Croklaan in 2013.
  Lees meer
 8. 17 februari 2014

  Gebruik verantwoorde soja in Nederland verder gestegen

  Vandaag is de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja met een een persbericht gekomen waarin melding wordt gemaakt van het feit dat Nederlandse bedrijven in 2013 samen voor ruim 417 duizend ton verantwoord geteelde soja hebben gekocht. Dit komt neer op bijna een kwart van het totale verbruik van soja in Nederland. Verantwoorde soja is geteeld met zorg voor mens en milieu. Naast de 417 duizend ton RTRS-gecertificeerde soja heeft de stichting ook 128 duizend ton soja aangekocht die volgens een beperktere set criteria is gecertificeerd. Deze soja is afkomstig van sojaproducenten die stappen ondernemen om te voldoen aan de criteria voor RTRS-certificering. Ten opzichte van 2012 is de totale inkoop van gecertificeerde soja bijna verdubbeld: er is sprake van een stijging van 230.000 ton.
  Lees meer
 9. 14 februari 2014

  Foodwatch hekelt Becel pro.activ onterecht

  Foodwatch heeft vandaag uitspraken gedaan over Becel pro.activ en stelt onder andere dat Becel pro.activ een medicijn is en in de apotheek verkocht zou moeten worden. Een van de dingen die Foodwatch hierbij over het hoofd ziet is dat margarineproducten met plantensterolen (zoal Becel pro.activ) voedingsmiddelen zijn. De cholesterolverlagende claim die het product draagt, is dan ook als claim voor voedingsmiddelen onafhankelijk goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, de EFSA.
  Lees meer
 10. 13 februari 2014

  NVWA wil inspectieresultaten van lunchrooms en later ook cafetaria’s openbaar maken

  In de loop van 2014 maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspectieresultaten van lunchrooms bekend via haar website. Hierdoor krijgen consumenten inzicht of de regels voor veilig voedsel worden nageleefd en krijgen ondernemers de kans zich positief te onderscheiden van anderen.
  Lees meer