Overzichtspagina

 1. 18 oktober 2013

  Nieuwe campagne Voedingscentrum ‘De Waarheid op tafel’

  Het Voedingscentrum is deze maand gestart met de campagne ‘De waarheid op tafel’. Aan de hand van veelgehoorde stellingen wil het Voedingscentrum mensen aan het denken zetten over voeding. De stellingen zijn tot stand gekomen op basis van signalen die het Voedingscentrum elke dag opvangt via bijvoorbeeld social media, mails, telefoontjes en gesprekken die aan eettafels worden gevoerd. Bij het formuleren van de reacties op de stellingen, is het Voedingscentrum uitgegaan van de heersende wetenschappelijke consensus onder (inter)nationale gespecialiseerde voedingswetenschappers.
  Lees meer
 2. 18 oktober 2013

  De rol van voedingsvet bij de preventie van obesitas en diabetes

  Een vetarm dieet is minder effectief bij het voorkomen van gewichtstoename en diabetes in vergelijking met een voeding die bestaat uit vetten en de juiste koolhydraten, mits beide met mate worden geconsumeerd. Dit was een van de bevindingen die naar voren kwam tijdens het symposium van het International Expert Movement on the Health significance of fat quality in de Diet (IEM) over de rol van vetten in de voeding bij de preventie en behandeling van het metabool syndroom. Het symposium stond onder auspiciën van het International Union of Nutritonal Science (IUNS), en vond plaats op 19 september in Granada.
  Lees meer
 3. 18 oktober 2013

  Nieuwe voedingsrichtlijnen voor Noordse regio

  De Nordic Council of Ministers heeft nieuwe aanbevelingen gedaan voor de voeding van inwoners van de Noordse regio (Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, IJsland en Groenland). Het rapport focust op het totale patroon van voeding en bewegen, en doet specifieke aanbevelingen voor bepaalde voedingsstoffen, ter bevordering van de volksgezondheid en vermindering van voedingsgerelateerde ziekten. Het rapport (National 2012) is een belangrijk document voor de Noordse regio en vormt de wetenschappelijke basis van nationale voedingsaanbevelingen en dieetvoorschriften.
  Lees meer
 4. 18 oktober 2013

  Oliën en vetten leveren belangrijkste bijdrage aan inname goede vetten bij ouderen

  Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat zelfstandig wonende 70-plussers onverzadigde vetzuren met name halen uit oliën en vetten. De gemiddelde inname van onverzadigde vetzuren van mannen is 18 energieprocent en van vrouwen 17,7 energieprocent. Hiermee voldoen deze 70-plussers aan de aanbeveling voor onverzadigde vetzuren. De inname aan smeer- en bereidingsvetten is bij 70-plussers niettemin nog te laag.
  Lees meer
 5. 26 september 2013

  Gezondheidsraad in België adviseert over verzadigde vetten

  De Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) maakt in een recent advies onderscheid tussen de gezondheidseffecten van verschillende verzadigde vetzuren. Volgens de HGR verhoogt slechts een gedeelte van de verzadigde vetzuren het cardiovasculaire risico. De Raad geeft aan dat met name laurinezuur, mystrinezuur en palmitinezuur de boosdoeners zijn. Overmatig gebruik van deze verzadigde vetten is slecht voor de gezondheid van hart- en bloedvaten, aldus de HGR. In Nederland wordt dit onderscheid niet gemaakt.
  Lees meer
 6. 26 september 2013

  Guidance helpt bij aanpassen etiketten

  Deze maand is een guidance van FoodDrinkEurope en Eurocommerce verschenen om retailers en voedingsmiddelenfabrikanten te helpen bij het implementeren van de nieuwe etiketteringsvoorschriften. De etiketten dienen eind volgend jaar aangepast te zijn conform de nieuwe etiketteringswetgeving.
  Lees meer
 7. 26 september 2013

  Regels voor aanvraag generieke omschrijvingen van gezondheidsclaims

  In Verordening (EG) nr. 1924/2006 zijn voorschriften vastgesteld inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen. Volgens deze verordening kunnen specifieke generieke omschrijvingen, die traditioneel worden gebruikt, van de toepassing van die verordening worden vrijgesteld. Om ervoor te zorgen dat aanvragen voor generieke omschrijvingen transparant en binnen een redelijke termijn worden behandeld, moet de Commissie regels vaststellen die bepalen hoe een dergelijk verzoek moet worden ingediend.
  Lees meer
 8. 19 september 2013

  Nieuwe Richtlijnen Goede Voeding leggen accent op voedingsmiddelen en gezondheid

  De Gezondheidsraad verwacht dat de actualisering van de Richtlijnen Goede Voeding in 2015 haar beslag krijgt. Op dit moment werkt de raad aan twee achtergronddocumenten waarin de onderbouwing voor de richtlijnen komt te staan. Dit komt naar voren in het werkprogramma 2014 van de Gezondheidsraad, dat traditiegetrouw op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De raad beschrijft hierin met welke adviezen regering en parlement de komende tijd bediend zullen worden.
  Lees meer
 9. 16 september 2013

  Europees Parlement stemt voor 6% cap op conventionele biobrandstoffen

  Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een nieuwe koers voor het ondersteunen van biobrandstoffen in Europa. Zo komt er als het aan het Europees Parlement ligt een plafond voor het gebruik van biobrandstoffen die geproduceerd worden op basis van gewassen die ook voor voedsel worden aangewend. Het gaat om een plafond van 6%. In een Litouwse document van het voorzitterschap dat vorige week circuleerde was echter sprake van een maximum van 7 % voor de 1e generatie biobrandstoffen. Lepage kreeg bovendien geen meerderheid om zelf te onderhandelen met de lidstaten om tot een akkoord over het voorstel te komen. Ze gaf aan dat het daarom onwaarschijnlijk is dat nog dit jaar een akkoord bereikt kan worden. Mogelijk komt het pas na de Europese verkiezingen tot een definitief akkoord.
  Lees meer
 10. 16 september 2013

  Kamerdebat Commissie Infrastructuur & Milieu over biobrandstoffen

  Woensdag 11 september heeft de vaste Kamercommissie Infrastructuur & Milieu gesproken met staatssecretaris Mansveld over het biobrandstoffenbeleid. Mansveld baseerde zich onder ander op het Advies over de versnelde invoering van geavanceerde van de Commissie Corbey.
  Lees meer