Overzichtspagina

 1. 6 november 2013

  Wijziging en rectificatie van aromaverordening

  De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft de beoordeling van 23 aromastoffen afgerond en geconcludeerd dat deze geen gevaar voor de gezondheid opleveren bij de verwachte te consumeren hoeveelheid. De lijst met voor gebruik in levensmiddelen bestemde aroma’s (bijlage I van de aromaverordening) wordt aangepast op basis van deze beoordelingen.
  Lees meer
 2. 4 november 2013

  Meningen in Verenigd Koninkrijk verdeeld over verzadigd vet

  In het Verenigd Koninkrijk is een publieke discussie gaande over de gezondheidseffecten van verzadigde vetzuren en de manier waarop met verzadigd vet moet worden omgegaan. Enerzijds wordt de discussie gevoed door een vorige week gepubliceerd artikel in de British Medical Journal (BMJ) waarin staat dat in het kader van hart- en vaatziekten en overgewicht een menu met een laag glycemische index en een laag aandeel in koolhydraten de voorkeur heeft boven een menu met een laag (verzadigd) vetgehalte. Anderzijds hebben na deze publicatie dertien bedrijven zich gecommitteerd om de hoeveelheid verzadigd vet terug te dringen in de voeding.
  Lees meer
 3. 30 oktober 2013

  EFSA positief over korianderzaadolie als nieuw voedselingrediënt

  De European Food Safety Authority (EFSA) keurt korianderzaadolie goed als nieuw voedselingrediënt. Dit naar aanleiding van een verzoek van de Europese Commissie aan het EFSA-panel voor dieetproducten, voeding en allergieën om een wetenschappelijk advies uit te brengen over korianderzaadolie.
  Lees meer
 4. 25 oktober 2013

  Nationaal Programma Preventie, Alles is gezondheid … gepresenteerd


  Lees meer
 5. 18 oktober 2013

  Nieuwe campagne Voedingscentrum ‘De Waarheid op tafel’

  Het Voedingscentrum is deze maand gestart met de campagne ‘De waarheid op tafel’. Aan de hand van veelgehoorde stellingen wil het Voedingscentrum mensen aan het denken zetten over voeding. De stellingen zijn tot stand gekomen op basis van signalen die het Voedingscentrum elke dag opvangt via bijvoorbeeld social media, mails, telefoontjes en gesprekken die aan eettafels worden gevoerd. Bij het formuleren van de reacties op de stellingen, is het Voedingscentrum uitgegaan van de heersende wetenschappelijke consensus onder (inter)nationale gespecialiseerde voedingswetenschappers.
  Lees meer
 6. 18 oktober 2013

  De rol van voedingsvet bij de preventie van obesitas en diabetes

  Een vetarm dieet is minder effectief bij het voorkomen van gewichtstoename en diabetes in vergelijking met een voeding die bestaat uit vetten en de juiste koolhydraten, mits beide met mate worden geconsumeerd. Dit was een van de bevindingen die naar voren kwam tijdens het symposium van het International Expert Movement on the Health significance of fat quality in de Diet (IEM) over de rol van vetten in de voeding bij de preventie en behandeling van het metabool syndroom. Het symposium stond onder auspiciën van het International Union of Nutritonal Science (IUNS), en vond plaats op 19 september in Granada.
  Lees meer
 7. 18 oktober 2013

  Nieuwe voedingsrichtlijnen voor Noordse regio

  De Nordic Council of Ministers heeft nieuwe aanbevelingen gedaan voor de voeding van inwoners van de Noordse regio (Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, IJsland en Groenland). Het rapport focust op het totale patroon van voeding en bewegen, en doet specifieke aanbevelingen voor bepaalde voedingsstoffen, ter bevordering van de volksgezondheid en vermindering van voedingsgerelateerde ziekten. Het rapport (National 2012) is een belangrijk document voor de Noordse regio en vormt de wetenschappelijke basis van nationale voedingsaanbevelingen en dieetvoorschriften.
  Lees meer
 8. 18 oktober 2013

  Oliën en vetten leveren belangrijkste bijdrage aan inname goede vetten bij ouderen

  Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat zelfstandig wonende 70-plussers onverzadigde vetzuren met name halen uit oliën en vetten. De gemiddelde inname van onverzadigde vetzuren van mannen is 18 energieprocent en van vrouwen 17,7 energieprocent. Hiermee voldoen deze 70-plussers aan de aanbeveling voor onverzadigde vetzuren. De inname aan smeer- en bereidingsvetten is bij 70-plussers niettemin nog te laag.
  Lees meer
 9. 26 september 2013

  Gezondheidsraad in België adviseert over verzadigde vetten

  De Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) maakt in een recent advies onderscheid tussen de gezondheidseffecten van verschillende verzadigde vetzuren. Volgens de HGR verhoogt slechts een gedeelte van de verzadigde vetzuren het cardiovasculaire risico. De Raad geeft aan dat met name laurinezuur, mystrinezuur en palmitinezuur de boosdoeners zijn. Overmatig gebruik van deze verzadigde vetten is slecht voor de gezondheid van hart- en bloedvaten, aldus de HGR. In Nederland wordt dit onderscheid niet gemaakt.
  Lees meer
 10. 26 september 2013

  Guidance helpt bij aanpassen etiketten

  Deze maand is een guidance van FoodDrinkEurope en Eurocommerce verschenen om retailers en voedingsmiddelenfabrikanten te helpen bij het implementeren van de nieuwe etiketteringsvoorschriften. De etiketten dienen eind volgend jaar aangepast te zijn conform de nieuwe etiketteringswetgeving.
  Lees meer