Overzichtspagina

 1. 3 december 2018

  Palmoliediscussie gedurende begrotingsdebat BHOS


  Lees meer
 2. 30 november 2018

  Nederland en Colombia intensiveren handel in duurzame palmolie

  Samen met de Colombiaanse federatie van palmolieproducenten (Fedepalma), het Initiatief Duurzame Handel en Solidaridad gaat de Nederlandse palmolie-industrie de verduurzaming van de productie in palmolie versnellen. In het bijzijn van de landbouwministers van Colombia en Nederland zette MVO-directeur Frans Claassen deze week zijn handtekening onder een hoopvolle overeenkomst.
  Lees meer
 3. 24 november 2018

  MVO: acties van Greenpeace zijn contraproductief, industrie roept op tot constructieve samenwerking

  “Duurzame palmolie is alleen mogelijk als industrie, overheden, voedingsmiddelenfabrikanten en maatschappelijke organisaties zich daar gezamenlijk voor inzetten. De acties van Greenpeace schieten hun doel voorbij en zijn contraproductief” zegt Frans Claassen, directeur van MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten en voorzitter van de European Palm Oil Alliance (EPOA).
  Lees meer
 4. 23 november 2018

  Nationaal Preventieakkoord ondertekend

  Op 23 november is het Nationaal Preventieakkoord ondertekend. Het akkoord wil bereiken dat we in Nederland gezonder worden door het aanpassen van de leefstijl. Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. In het akkoord staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties in Nederland.
  Lees meer
 5. 20 november 2018

  Wat eet Nederland

  Op 20 november 2018 is de voedselconsumptiepeiling over de periode van 2012 – 2016 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat Nederlanders de laatste jaren meer fruit zijn gaan eten. De consumptie van alcohol, aardappelen, vetten en oliën, zuivel, suiker en snoepgoed en vlees nam af. Hoge innames worden o.a. gezien voor vetten, verzadigde vetzuren en (hoewel afnemend) alcohol. De inname van koolhydraten, eiwitten, onverzadigde vetzuren en transvetzuren in Nederland voldoet aan de aanbevelingen, aldus het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu. De meeste verzadigde vetzuren zijn afkomstig van zuivel (33%) gevolgd door vlees(producten) (19%), voor onverzadigde vetzuren zijn dit vooral de vlees(producten), gevolgd door de vetten en oliën.
  Lees meer
 6. 16 november 2018

  RSPO accepteert nieuwe principes en criteria voor duurzame palmolie

  RSPO-leden stemmen voor het tegengaan van ontbossing en productie op veenland, en voor een afzonderlijke standaard voor kleine boeren. MVO en een aantal van haar leden namen deel aan dit succesvolle proces.
  Lees meer
 7. 13 november 2018

  Palmolie verwerkt door Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven is voor 88% duurzaam


  Lees meer
 8. 8 november 2018

  Verantwoord Frituren nu ook op facebook en Instagram

  De campagne Verantwoord Frituren zit sinds kort op facebook en Instagram. Hiermee wil de campagne de naamsbekendheid onder cafetariaondernemers behouden en daarnaast herbevestigen dat Verantwoord Frituren de juiste keuze is. Ook zal deze socialmedia-actie bijdragen aan de kennis en passie van de cafetariaondernemer voor frituurvet en – olie.
  Lees meer
 9. De mogelijkheden van goudsbloemolie in voedsel en biobased producten

  De bloemolie van goudsbloem is al eeuwenlang gekend voor zijn wondhelende werking. Recenter is de aandacht voor de kwaliteiten van de goudsbloemzaadolie. Goudsbloemzaadolie bevat hoge concentraties calendulazuur en is een potentiele hernieuwbare en milieuvriendelijke grondstof voor verven of coatings. Deze zaadolie zou ook gunstig zijn voor hart en bloedvaten en voor het recuperatievermogen van de spieren. In Proefcentrum Herent en ILVO wordt gewerkt aan de verfijning van de teelt van goudsbloem (Calendula officinalis). Karel de Grote Hogeschool en Universiteit Gent onderbouwen verder de toepassings-mogelijkheden. Zowel geperste, hexaan geëxtraheerde als superkritisch (sCO2) geëxtraheerde olie maken onderdeel uit van hun onderzoek.
  Lees meer
 10. Glycerinewater voor biovergisting is bijproduct; géén afvalstof

  De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) heeft op 3 oktober 2018 uitspraak gedaan in het hoger beroep tussen de Provincie Drenthe en biodieselfabrikant SunOil in Emmen. Het betreft de vraag of glycerinewater dat wordt toegepast in biovergisting een afvalstof is of niet. De RvS komt tot de conclusie dat het in dit geval gaat om een bijproduct.
  Lees meer