Overzichtspagina

 1. China akkoord met import van Nederlands varkensvet voor humane consumptie

  China staat de import van Nederlands varkensvet voor humane consumptie toe. Op 2 juli 2018 tekenden minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met haar Chinese collega minister Ni Yuefeng het protocol tijdens de High Level Meeting in Den Haag.
  Lees meer
 2. Biodiesel meest duurzame brandstof

  Biobrandstoffen in Nederland zijn zeer duurzaam. Dit blijkt uit de jaarrapportage van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). De biodiesel die we in Nederland gebruiken is hoofdzakelijk gemaakt van gebruikt frituurvet. De emissiefactor van biodiesel is het laagste van alle energiebronnen. Biodiesel presteert daarmee zelfs substantieel beter dan bijvoorbeeld biogas en bio-ethanol, maar ook beter dan elektriciteit.
  Lees meer
 3. 3 juli 2018

  2017 recordjaar voor oliën- en vettensector


  Lees meer
 4. Nieuwe versie ISO 22000


  Lees meer
 5. Waterstof als alternatief voor gas

  Nu bedrijfsleven, overheid en ngo’s in het kader van het klimaatakkoord praten over verminderen van de CO2-uitstoot wordt gekeken naar alternatieven voor aardgas. Naast elektrificatie en geothermie wordt ook nadrukkelijk gekeken naar waterstof. Zowel als energiebron voor de industrie als het transport. Op vrijdag 1 juni 2018 is de Waterstof coalitie opgericht.
  Lees meer
 6. WHO richtlijn voor het verminderen van transvetzuren in de voeding

  De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde op 14 mei 2018 een richtlijn getiteld 'REPLACE Action Package' om wereldwijde activiteit te stimuleren voor het verlagen van industriële transvetzuren in de voeding. Het ultieme doel is om om de transvet-inname te verlagen naar <2.2 g per dag (<1 energie% per dag). Volgens de WHO moet dit gerealiseerd kunnen worden in uiterlijk 2023. Nederland en veel andere ontwikkelde landen zijn al goed op weg. In Nederland is de inname van transvetzuren al ruim onder de 1 energie% per dag en is het daarom geen gezondheidsissue meer.
  Lees meer
 7. Voorzorgsmaatregelen beperking gebruik by-pass vetten per 20 april 2018 beëindigd

  De brancheorganisaties van de zuivelindustrie NZO en de diervoerindustrie Nevedi hebben de tijdelijke voorzorgsmaatregelen die zij afgelopen winterperiode namen om de vetzuursamenstelling van melkvet op het gewenste niveau te houden, per 20 april 2018 beëindigd.
  Lees meer
 8. Richtsnoeren voor het gebruik als diervoeder van niet langer voor menselijke consumptie bestemde levensmiddelen


  Lees meer
 9. Aanmeldingen stromen binnen voor MVO gastlessen binnen Voedsel Educatie Platform

  Ook in 2018 verzorgt MVO gastlessen op basisscholen in Nederland binnen de Smaakmissie ‘Olie & Vet’ van het Voedsel Educatie Platform. De gastlessen zijn geschikt voor kinderen in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Na een gastles zijn de leerlingen op de hoogte van de gezondheidseffecten en functionaliteit van olie & vet. Ze gaan zelf aan de slag met het maken van margarine en er wordt een leuke quiz gespeeld. De gastlessen worden kosteloos aangeboden door MVO. Veel scholen zijn enthousiast en de aanmeldingen stromen binnen.
  Lees meer
 10. 26 maart 2018

  Cursus 'Basics of Oils and Fats' volgeboekt

  De nieuwe basiscursus van MVO Academy over oliën en vetten is inmiddels volgeboekt. Geïnteresseerden in een cursus over oliën en vetten kunnen nog wel terecht bij de cursus 'Food & Feed Safety of Oils and Fats ' of de cursus 'Sustainability of Oils and Fats'.
  Lees meer