Overzichtspagina

 1. 3 december 2018

  Palmoliediscussie gedurende begrotingsdebat BHOS


  Lees meer
 2. 30 november 2018

  Nederland en Colombia intensiveren handel in duurzame palmolie

  Samen met de Colombiaanse federatie van palmolieproducenten (Fedepalma), het Initiatief Duurzame Handel en Solidaridad gaat de Nederlandse palmolie-industrie de verduurzaming van de productie in palmolie versnellen. In het bijzijn van de landbouwministers van Colombia en Nederland zette MVO-directeur Frans Claassen deze week zijn handtekening onder een hoopvolle overeenkomst.
  Lees meer
 3. 24 november 2018

  MVO: acties van Greenpeace zijn contraproductief, industrie roept op tot constructieve samenwerking

  “Duurzame palmolie is alleen mogelijk als industrie, overheden, voedingsmiddelenfabrikanten en maatschappelijke organisaties zich daar gezamenlijk voor inzetten. De acties van Greenpeace schieten hun doel voorbij en zijn contraproductief” zegt Frans Claassen, directeur van MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten en voorzitter van de European Palm Oil Alliance (EPOA).
  Lees meer
 4. 16 november 2018

  RSPO accepteert nieuwe principes en criteria voor duurzame palmolie

  RSPO-leden stemmen voor het tegengaan van ontbossing en productie op veenland, en voor een afzonderlijke standaard voor kleine boeren. MVO en een aantal van haar leden namen deel aan dit succesvolle proces.
  Lees meer
 5. 13 november 2018

  Palmolie verwerkt door Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven is voor 88% duurzaam


  Lees meer
 6. De mogelijkheden van goudsbloemolie in voedsel en biobased producten

  De bloemolie van goudsbloem is al eeuwenlang gekend voor zijn wondhelende werking. Recenter is de aandacht voor de kwaliteiten van de goudsbloemzaadolie. Goudsbloemzaadolie bevat hoge concentraties calendulazuur en is een potentiele hernieuwbare en milieuvriendelijke grondstof voor verven of coatings. Deze zaadolie zou ook gunstig zijn voor hart en bloedvaten en voor het recuperatievermogen van de spieren. In Proefcentrum Herent en ILVO wordt gewerkt aan de verfijning van de teelt van goudsbloem (Calendula officinalis). Karel de Grote Hogeschool en Universiteit Gent onderbouwen verder de toepassings-mogelijkheden. Zowel geperste, hexaan geëxtraheerde als superkritisch (sCO2) geëxtraheerde olie maken onderdeel uit van hun onderzoek.
  Lees meer
 7. Glycerinewater voor biovergisting is bijproduct; géén afvalstof

  De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) heeft op 3 oktober 2018 uitspraak gedaan in het hoger beroep tussen de Provincie Drenthe en biodieselfabrikant SunOil in Emmen. Het betreft de vraag of glycerinewater dat wordt toegepast in biovergisting een afvalstof is of niet. De RvS komt tot de conclusie dat het in dit geval gaat om een bijproduct.
  Lees meer
 8. SDG Action Day – De Toekomst Dichtbij

  Op 25 september a.s. wordt een SDG Action Day in Amsterdam georganiseerd.
  Lees meer