Overzichtspagina

  1. Eerste aanmeldingen komen binnen voor MVO gastlessen Voedsel Educatie Platform

    Ook in 2019 verzorgt MVO gastlessen op basisscholen in Nederland binnen de Smaakmissie ‘Olie & Vet’ van het Voedsel Educatie Platform. De gastlessen zijn geschikt voor kinderen in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Na een gastles zijn de leerlingen op de hoogte van de gezondheidseffecten en functionaliteit van olie & vet. Ze gaan zelf aan de slag met het maken van margarine en er wordt een leuke quiz gespeeld. De gastlessen worden kosteloos aangeboden door MVO. De gastlessen zijn vandaag opengesteld voor aanmelding en veel scholen zijn enthousiast want de eerste aanmeldingen komen al binnen.
    Lees meer
  2. De nieuwe editie van de Ter Perse is verschenen

    Op 9 mei 2019 is de digitale nieuwsbrief van MVO voor gezondheidsprofessionals verschenen. De Ter Perse heeft ruim 1000 abonnees.
    Lees meer
  3. Europese limiet voor transvetzuren in de voeding

    Nieuwe - vandaag aangenomen - Europese wetgeving bepaalt dat levensmiddelen over 2 jaar niet meer dan 2% transvetzuren (industriële; op vetbasis) in het eindproduct mogen bevatten. Transvetzuren komen in Nederland al jarenlang vrijwel niet meer in de voeding voor waardoor er in Nederland al sinds geruime tijd geen volksgezondheidsissue meer is. In andere Europese landen is dit soms nog wel het geval.
    Lees meer
  4. Vetzuursamenstellingen van veelgebruikte oliën geanalyseerd

    Recent is een onderzoek afgerond waarin de Wageningen Universiteit analyses heeft uitgevoerd op een aantal in Europa veelgebruikte oliën. De Universiteit heeft dit onderzoek uitgevoerd op verzoek van MVO. Doel is het kunnen beschikken over recente gegevens (getallen, niet ranges) met betrekking tot de vetzuursamenstellingen en het kunnen beschikken over onafhankelijke waardes om als sector mee te kunnen communiceren. Ook autoriteiten kunnen hiermee de beschikking krijgen over goede en recente waardes.
    Lees meer
  5. Feestelijk uitreiking Verantwoord Frituren-fiets aan de Brabantse Restaria Den Doel

    Restaria Den Doel, de prijswinnaar van de Verantwoord Frituren-Facebookactie, heeft op 25 maart 2019 de Verantwoord Frituren Tulpfiets in ontvangst genomen. De eigenaren zijn erg blij met de nieuwe fiets waar hun logo naast het logo van Verantwoord Frituren prijkt. Den Doel frituurt al jaren in vloeibaar frituurvet want, aldus de eigenaren, bij “Den Doel staat de gezondheid van de gast op nummer een!”.
    Lees meer
  6. Kamerbrief over verantwoordelijkheidsverdeling voedselveiligheid

    Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) en minister Schouten (LNV) beschrijven de resultaten van een analyse van de verdeling van de verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
    Lees meer
  7. 23 november 2018

    Nationaal Preventieakkoord ondertekend

    Op 23 november is het Nationaal Preventieakkoord ondertekend. Het akkoord wil bereiken dat we in Nederland gezonder worden door het aanpassen van de leefstijl. Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. In het akkoord staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties in Nederland.
    Lees meer
  8. 20 november 2018

    Wat eet Nederland

    Op 20 november 2018 is de voedselconsumptiepeiling over de periode van 2012 – 2016 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat Nederlanders de laatste jaren meer fruit zijn gaan eten. De consumptie van alcohol, aardappelen, vetten en oliën, zuivel, suiker en snoepgoed en vlees nam af. Hoge innames worden o.a. gezien voor vetten, verzadigde vetzuren en (hoewel afnemend) alcohol. De inname van koolhydraten, eiwitten, onverzadigde vetzuren en transvetzuren in Nederland voldoet aan de aanbevelingen, aldus het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu. De meeste verzadigde vetzuren zijn afkomstig van zuivel (33%) gevolgd door vlees(producten) (19%), voor onverzadigde vetzuren zijn dit vooral de vlees(producten), gevolgd door de vetten en oliën.
    Lees meer
  9. 8 november 2018

    Verantwoord Frituren nu ook op facebook en Instagram

    De campagne Verantwoord Frituren zit sinds kort op facebook en Instagram. Hiermee wil de campagne de naamsbekendheid onder cafetariaondernemers behouden en daarnaast herbevestigen dat Verantwoord Frituren de juiste keuze is. Ook zal deze socialmedia-actie bijdragen aan de kennis en passie van de cafetariaondernemer voor frituurvet en – olie.
    Lees meer
  10. De mogelijkheden van goudsbloemolie in voedsel en biobased producten

    De bloemolie van goudsbloem is al eeuwenlang gekend voor zijn wondhelende werking. Recenter is de aandacht voor de kwaliteiten van de goudsbloemzaadolie. Goudsbloemzaadolie bevat hoge concentraties calendulazuur en is een potentiele hernieuwbare en milieuvriendelijke grondstof voor verven of coatings. Deze zaadolie zou ook gunstig zijn voor hart en bloedvaten en voor het recuperatievermogen van de spieren. In Proefcentrum Herent en ILVO wordt gewerkt aan de verfijning van de teelt van goudsbloem (Calendula officinalis). Karel de Grote Hogeschool en Universiteit Gent onderbouwen verder de toepassings-mogelijkheden. Zowel geperste, hexaan geëxtraheerde als superkritisch (sCO2) geëxtraheerde olie maken onderdeel uit van hun onderzoek.
    Lees meer