Overzichtspagina

  1. 23 november 2018

    Nationaal Preventieakkoord ondertekend

    Op 23 november is het Nationaal Preventieakkoord ondertekend. Het akkoord wil bereiken dat we in Nederland gezonder worden door het aanpassen van de leefstijl. Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. In het akkoord staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties in Nederland.
    Lees meer
  2. 20 november 2018

    Wat eet Nederland

    Op 20 november 2018 is de voedselconsumptiepeiling over de periode van 2012 – 2016 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat Nederlanders de laatste jaren meer fruit zijn gaan eten. De consumptie van alcohol, aardappelen, vetten en oliën, zuivel, suiker en snoepgoed en vlees nam af. Hoge innames worden o.a. gezien voor vetten, verzadigde vetzuren en (hoewel afnemend) alcohol. De inname van koolhydraten, eiwitten, onverzadigde vetzuren en transvetzuren in Nederland voldoet aan de aanbevelingen, aldus het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu. De meeste verzadigde vetzuren zijn afkomstig van zuivel (33%) gevolgd door vlees(producten) (19%), voor onverzadigde vetzuren zijn dit vooral de vlees(producten), gevolgd door de vetten en oliën.
    Lees meer
  3. 8 november 2018

    Verantwoord Frituren nu ook op facebook en Instagram

    De campagne Verantwoord Frituren zit sinds kort op facebook en Instagram. Hiermee wil de campagne de naamsbekendheid onder cafetariaondernemers behouden en daarnaast herbevestigen dat Verantwoord Frituren de juiste keuze is. Ook zal deze socialmedia-actie bijdragen aan de kennis en passie van de cafetariaondernemer voor frituurvet en – olie.
    Lees meer
  4. De mogelijkheden van goudsbloemolie in voedsel en biobased producten

    De bloemolie van goudsbloem is al eeuwenlang gekend voor zijn wondhelende werking. Recenter is de aandacht voor de kwaliteiten van de goudsbloemzaadolie. Goudsbloemzaadolie bevat hoge concentraties calendulazuur en is een potentiele hernieuwbare en milieuvriendelijke grondstof voor verven of coatings. Deze zaadolie zou ook gunstig zijn voor hart en bloedvaten en voor het recuperatievermogen van de spieren. In Proefcentrum Herent en ILVO wordt gewerkt aan de verfijning van de teelt van goudsbloem (Calendula officinalis). Karel de Grote Hogeschool en Universiteit Gent onderbouwen verder de toepassings-mogelijkheden. Zowel geperste, hexaan geëxtraheerde als superkritisch (sCO2) geëxtraheerde olie maken onderdeel uit van hun onderzoek.
    Lees meer
  5. WHO richtlijn voor het verminderen van transvetzuren in de voeding

    De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde op 14 mei 2018 een richtlijn getiteld 'REPLACE Action Package' om wereldwijde activiteit te stimuleren voor het verlagen van industriële transvetzuren in de voeding. Het ultieme doel is om om de transvet-inname te verlagen naar <2.2 g per dag (<1 energie% per dag). Volgens de WHO moet dit gerealiseerd kunnen worden in uiterlijk 2023. Nederland en veel andere ontwikkelde landen zijn al goed op weg. In Nederland is de inname van transvetzuren al ruim onder de 1 energie% per dag en is het daarom geen gezondheidsissue meer.
    Lees meer
  6. Aanmeldingen stromen binnen voor MVO gastlessen binnen Voedsel Educatie Platform

    Ook in 2018 verzorgt MVO gastlessen op basisscholen in Nederland binnen de Smaakmissie ‘Olie & Vet’ van het Voedsel Educatie Platform. De gastlessen zijn geschikt voor kinderen in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Na een gastles zijn de leerlingen op de hoogte van de gezondheidseffecten en functionaliteit van olie & vet. Ze gaan zelf aan de slag met het maken van margarine en er wordt een leuke quiz gespeeld. De gastlessen worden kosteloos aangeboden door MVO. Veel scholen zijn enthousiast en de aanmeldingen stromen binnen.
    Lees meer
  7. 20 februari 2018

    De nieuwe editie van de Ter Perse is verschenen

    Op 20 februari 2018 is de digitale nieuwsbrief van MVO voor gezondheidsprofessionals verschenen. De Ter Perse heeft ruim 1000 abonnees.
    Lees meer
  8. Nieuwe 'infokaart' met achtergronden over het verhitten van oliën en vetten

    Door verhitting wordt ons voedsel smakelijker en beter verteerbaar en kunnen we voedsel langer bewaren. Maar verhitten heeft niet alleen gewenste effecten, er treden ook ongewenste effecten op. Ook in de oliën en vetten die gebruikt worden om het voedsel in te verwarmen, kunnen ongewenste effecten optreden. In deze infokaart lezen gezondheidsprofessionals en andere geïnteresseerden hoe zij de gunstige eigenschappen van oliën en vetten bij verhitten zo goed mogelijk kunnen behouden en welke olie- en vetproducten geschikt zijn voor verhitting.
    Lees meer
  9. 21 september 2017

    Veel belangstelling voor MVO gastlessen binnen smaakmissie oliën en vetten

    De zes gastlessen binnen de Smaakmissie oliën en vetten, die MVO dit najaar gaat geven, zijn direct volgeboekt. Deze gastlessen zullen gegeven worden in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Na deze gastlessen zijn de leerlingen op de hoogte van de gezondheidseffecten en functionaliteit van olie en vet. Ze gaan zelf aan de slag met het maken van margarine en er wordt een leuke quiz gespeeld.
    Lees meer
  10. 6 september 2017

    De nieuwe editie van de Ter Perse is verschenen

    Op 5 september 2017 is de digitale nieuwsbrief van MVO voor gezondheidsprofessionals verschenen. De Ter Perse heeft ruim 1000 abonnees.
    Lees meer