Overzichtspagina

 1. 26 september 2013

  Gezondheidsraad in België adviseert over verzadigde vetten

  De Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) maakt in een recent advies onderscheid tussen de gezondheidseffecten van verschillende verzadigde vetzuren. Volgens de HGR verhoogt slechts een gedeelte van de verzadigde vetzuren het cardiovasculaire risico. De Raad geeft aan dat met name laurinezuur, mystrinezuur en palmitinezuur de boosdoeners zijn. Overmatig gebruik van deze verzadigde vetten is slecht voor de gezondheid van hart- en bloedvaten, aldus de HGR. In Nederland wordt dit onderscheid niet gemaakt.
  Lees meer
 2. 26 september 2013

  Guidance helpt bij aanpassen etiketten

  Deze maand is een guidance van FoodDrinkEurope en Eurocommerce verschenen om retailers en voedingsmiddelenfabrikanten te helpen bij het implementeren van de nieuwe etiketteringsvoorschriften. De etiketten dienen eind volgend jaar aangepast te zijn conform de nieuwe etiketteringswetgeving.
  Lees meer
 3. 26 september 2013

  Regels voor aanvraag generieke omschrijvingen van gezondheidsclaims

  In Verordening (EG) nr. 1924/2006 zijn voorschriften vastgesteld inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen. Volgens deze verordening kunnen specifieke generieke omschrijvingen, die traditioneel worden gebruikt, van de toepassing van die verordening worden vrijgesteld. Om ervoor te zorgen dat aanvragen voor generieke omschrijvingen transparant en binnen een redelijke termijn worden behandeld, moet de Commissie regels vaststellen die bepalen hoe een dergelijk verzoek moet worden ingediend.
  Lees meer
 4. 19 september 2013

  Nieuwe Richtlijnen Goede Voeding leggen accent op voedingsmiddelen en gezondheid

  De Gezondheidsraad verwacht dat de actualisering van de Richtlijnen Goede Voeding in 2015 haar beslag krijgt. Op dit moment werkt de raad aan twee achtergronddocumenten waarin de onderbouwing voor de richtlijnen komt te staan. Dit komt naar voren in het werkprogramma 2014 van de Gezondheidsraad, dat traditiegetrouw op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De raad beschrijft hierin met welke adviezen regering en parlement de komende tijd bediend zullen worden.
  Lees meer
 5. 11 september 2013

  Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) online geactualiseerd

  De online versie van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) is door het RIVM geactualiseerd en is vanaf nu beschikbaar via Rivm.nl/nevo. Een belangrijke aanpassing vergeleken bij de vorige versie is dat het aantal op NEVO-online gepubliceerde afzonderlijke vetzuren is teruggebracht tot die vetzuren die worden meegerekend bij de optelling van verzadigde, enkelvoudig onverzadigde, meervoudig onverzadigde en transvetzuren. Verder zijn, in samenwerking met het Voorlichtingsbureau MVO, de samenstellingen van margarines, halvarines en bak- en braadproducten geactualiseerd.
  Lees meer
 6. Etiketteringsverordening plantensterolen en –stanolen aangepast


  Lees meer
 7. Nieuwe Verordening ‘bijzondere voeding’ gepubliceerd

  Op 12 juni 2013 is de nieuwe Verordening ‘bijzondere voeding’ officieel gepubliceerd. Het begrip ‘voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen’, dat in de oude regelgeving Richtlijn 2009/39/EG is geregeld, wordt afgeschaft.
  Lees meer
 8. Overeenstemming over Hervorming Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

  De Europese Raad, het Europees Parlement (EP) en de Europese Commissie (EC) hebben een akkoord bereikt over het standpunt over de hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Een onderdeel daarvan betrof de vetten en oliën sector.
  Lees meer
 9. Minder koolhydraten belangrijker bij afvallen dan minder vetten

  Een dieet met weinig koolhydraten leidt op lange termijn tot meer verlies aan gewicht dan een vetarm dieet. Dit concluderen wetenschappers op grond van een (meta) analyse, die gepubliceerd is in de British Journal of Nutrition. Een koolhydraatarm dieet kan volgens de onderzoekers een goed alternatief zijn in de behandeling van obesitas.
  Lees meer
 10. FNLI publiceert handleiding over referentie-inname

  De FNLI heeft een handleiding voor bedrijven ontwikkeld over de toepassing van de referentie-inname op het etiket. In de handleiding staat onder meer waar de referentie-inname op de verpakking geplaatst moet en mag worden. Ook zijn diverse voorbeelden opgenomen en een lijst met gehanteerde portiegroottes.
  Lees meer