Overzichtspagina

 1. 26 oktober 2016

  EP calls for EU limit on industrial trans fats in food

  The EU should place mandatory limits on industrially-produced trans-fatty acids (TFA) says a resolution of the European Parliament voted on the 25th of October 2016.
  Lees meer
 2. 10 oktober 2016

  Onderzoekers: omega-3 gehalveerd in kweekzalm

  Kweekzalm is niet meer zo gezond als vijf jaar geleden, stellen wetenschappers van de Universiteit van Sterling. De hoeveelheid omega-3 blijkt te zijn gehalveerd. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de vissen ander voer krijgen.
  Lees meer
 3. EPOC 2016: No palm oil is no solution to tackle environmental or health issues – sustainable palm oil is


  Lees meer
 4. Minister Schippers laat ‘Voedingsapp’ ontwikkelen

  In opdracht van VWS zal het Voedingscentrum een digitale applicatie voor consumenten ontwikkelen. Als alles voorspoedig loopt, verwacht de minister dat de app begin 2017 ontwikkeld en gepresenteerd wordt. Deze ‘voedings-app’ bevat beschikbare informatie over samenstelling en voedingswaarde van levensmiddelen, aansluitend bij de vraag van de consument.
  Lees meer
 5. Kabinet lanceert educatieprogramma ‘Jong Leren Eten’

  Het kabinet heeft op 30 september 2016 een nieuw voedseleducatiepakket ‘Jong Leren Eten’ gepresenteerd. Met dit pakket wil het kabinet zoveel mogelijk kinderen voedsel laten proeven, ervaren en beleven. Dat verbetert de gezondheid van kinderen en hun leerprestaties, aldus het kabinet. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen nu onvoldoende gezond eten. De staatssecretarissen Van Dam (Economische Zaken) en Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zullen hiervoor jaarlijks 5,7 miljoen uittrekken.
  Lees meer
 6. 29 september 2016

  Geactualiseerde NEVO-online met nieuwe oliën en margarines

  Het RIVM heeft NEVO-online geactualiseerd. Er kwamen ruim 250 voedingsmiddelen bij waaronder enkele margarines en oliën, maar er verdwenen ook tientallen producten uit de database. NEVO-online 2016 bevat bijna 2400 voedingsmiddelen die door veel Nederlanders worden gegeten en een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen. De vorige update was in 2013.
  Lees meer
 7. Nieuwe en herziene communicatiematerialen

  MVO heeft onlangs een nieuwe draaischijf Oliën en Vetten ontwikkeld. Met behulp van de draaischijf kan de vetzuursamenstelling van smeer- en bereidingsvetten met elkaar worden vergeleken. Op de achterkant van de draaischijf staat zowel informatie over de gezondheidseffecten als informatie over de functionele eigenschappen van oliën en vetten. Verder zijn de infokaarten over omega-3 vetzuren, transvetzuren en plantensterolen geactualiseerd en herdrukt en is een nieuwe Ter Perse verschenen.
  Lees meer
 8. Nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd

  Op 22 maart 2016 heeft het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd. Opnieuw maakt de groep ‘smeer- en bereidingsvetten’ deel uit van de Schijf. Want aldus het Voedingscentrum “Groente gebakken in wat zonnebloemolie, olijfolie gesprenkeld over de salade, margarine op brood. Ons lichaam heeft die onverzadigde vetten nodig.”
  Lees meer
 9. 20 januari 2016

  EU publicatie goedkeuring rozemarijn (E392) als antioxidant in smeerbare vetproducten

  In het officiële publicatieblad van de Europese Unie van 20 januari 2016 is bekendgemaakt dat rozemarijn extract (E392) is toegestaan als antioxidant in smeerbare vetproducten met een vetgehalte lager dan 80%. Dit is gebeurd met Verordening (EU) 2016/56.
  Lees meer
 10. 20 januari 2016

  Cursus ‘Succesvol naar de markt met innovaties’

  Op donderdag 18 februari 2016 en donderdag 3 maart vindt in Den Bosch de tweedaagse cursus ‘Succesvol naar de markt met innovaties’ plaats. Een coproductie van Berenschot en HAS Hogeschool waarbij ondernemers in de agrifood leren hoe ze een marktintroductie succesvol kunnen laten verlopen. Bij deze willen we de cursus bij u onder de aandacht brengen.
  Lees meer