Overzichtspagina

 1. 23 september 2015

  WHO advocates legislation on trans fats in all products in Europe

  Recent the World Health Organization (WHO) published a policy brief about how to eliminate trans fats from the diet in Europe. The report presents an analysis of the policy options available for eliminating or reducing trans fats in the food-supply chain. Trans fats are fatty acids that increase the risk of coronary heart disease. Unfortunately in some eastern European countries their intake is not as low as in the Netherlands and other western European countries.
  Lees meer
 2. 17 september 2015

  Gezondheidsraad werkt aan nieuwe voedingsaanbevelingen voor zwangere en lacterende vrouwen en voor 0-2 jarigen

  Elk jaar brengt de Gezondheidsraad op Prinsjesdag zijn nieuwe Werkprogramma uit aan regering en parlement. Daarin staat omschreven welke onderwerpen de raad het komende jaar ter hand neemt of verwacht af te ronden. Preventie en voeding is een van de thema’s.
  Lees meer
 3. 16 september 2015

  Darmbacteriën en de invloed op hart- en vaatziekten

  Darmbacteriën hebben waarschijnlijk invloed op essentiële factoren die te maken hebben met hart- en vaatziekten. Bacteriën in de darmen spelen een rol bij veranderingen in het gewicht, vetgehalte en hoeveelheid cholesterol van mensen. Dit blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder leiding van onderzoekers Jingyuan Fu en Alexandra Zhernakova van de afdeling genetica, waarover ze recent publiceerden in Circulation Research. Aldus de onderzoekers: ‘Voor het eerst is nu vastgesteld dat er een sterke relatie is tussen darmbacteriën en vetstofwisseling in het bloed.' De onderzoekers hopen dat de resultaten van dit onderzoek op termijn kunnen bijdragen aan de preventie van hart- en vaatziekten.
  Lees meer
 4. Geraffineerde olie van parelzaad toegestaan als nieuw voedingsmiddel

  De Europese Commissie heeft bij besluit van 23 juli 2015 vergunning (2015/1290) verleend voor het in de handel brengen van geraffineerde olie van de zaden van de Buglossoides arvensis (ruw parelzaad).
  Lees meer
 5. EFSA verhoogt aanbevelingen vitamine E

  Op verzoek van de Europese Commissie, heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) nieuwe richtlijnen vastgesteld voor een adequate inname van vitamine E (α-tocoferol).
  Lees meer
 6. Productcriteria oliën en vetten aangepast

  Stichting Ik Kies Bewust heeft nieuwe criteria voor producten met het Vinkje aangepast, waaronder oliën en vetten. De wetenschappelijke commissie heeft deze de afgelopen periode herzien. Zo’n 400 producten die in de oude situatie nog wel voldeden moeten nu óf gezonder gemaakt worden óf verder zonder het Vinkje op het etiket. De voedingsmiddelenbranche krijgt tot 1 januari 2017 de tijd om het aanbod te verbeteren. Het streven van de stichting is om zo veel mogelijk producten te laten innoveren.
  Lees meer
 7. Review: minder risico op coronaire hartziekten door vervanging verzadigde vetzuren door meervoudig onverzadigde vetzuren

  Het verlagen van de inname van verzadigde vetzuren geeft een kleine, maar belangrijke verlaging op het risico op coronaire hartziekten. Dat blijkt uit een review bestaande uit 15 studies met meer dan 59.000 deelnemers.
  Lees meer
 8. Gezondheidsraad publiceert nieuwe achtergronddocumenten over vetten

  De Gezondheidsraad heeft op 28 mei 2015 de vierde serie openbare concepten gepubliceerd van de achtergronddocumenten Richtlijnen goede voeding 2015. Een van deze achtergronddocumenten gaat over ‘Verzadigde, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde (n-6) vetzuren’. Professionals krijgen tot 25 juni 2015 de gelegenheid om commentaar te leveren.
  Lees meer
 9. EC voor handhaving huidig beleid oorsprongsetikettering

  De Europese Commissie (EC) is niet voor de verplichte vermelding van het land van oorsprong of de plaats van herkomst van 1) onverwerkte levensmiddelen, 2) producten met maar een ingrediënt en 3) ingrediënten die meer dan 50% van een levensmiddel uitmaken. Dit blijkt uit het rapport van de Europese Commissie dat op 20 mei 2015 is voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad. Door handhaving van het huidige beleid zullen de verkoopprijzen niet stijgen en kunnen consumenten toch kiezen voor producten met een specifieke oorsprong, indien zij dat wensen.
  Lees meer
 10. Productinnovaties voor een gezonder voedingspatroon

  Om initiatieven te stimuleren die zijn gericht op het verbeteren van het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking, wordt elk jaar de Jaarprijs Goede Voeding uitgereikt. Het achterliggende doel van de Jaarprijs is het prikkelen van industrie en handel om gezondheidsaspecten mee te nemen bij productontwikkeling en productinnovaties, waardoor het voor de consument gemakkelijker kan worden een gezondere keuze te maken.
  Lees meer