China akkoord met import van Nederlands varkensvet voor humane consumptie

China staat de import van Nederlands varkensvet voor humane consumptie toe. Op 2 juli 2018 tekenden minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met haar Chinese collega minister Ni Yuefeng het protocol tijdens de High Level Meeting in Den Haag.

Meer dan zes jaar is er over de export van varkensvet (reuzel) voor humane consumptie onderhandeld. MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten en de Vereniging Verwerkers Slachtbijproducten (VVS) zijn zeer verheugd met dit resultaat. In goede samenwerking tussen het bedrijfsleven, het ministerie van LNV, de NVWA en bureau landbouwraad Beijing is nu dit positieve resultaat behaald. De industrie verwacht jaarlijks enkele miljoenen euro’s aan varkensvet te gaan exporteren naar China.

Varkensvet wordt in China namelijk gebruikt als ingrediënt in soep en diverse bakkerijproducten zoals Mooncakes. De export naar China van varkensvet voor diervoeding was al mogelijk, nu mag ook varkensvet voor humane consumptie naar China worden geëxporteerd.

Laatst gewijzigd: 4 juli 2018