18 december 2013

Mannen van Kreta leven zes jaar langer dan mannen in Zutphen

Mannen in Zutphen leven zes jaar korter dan hun leeftijdgenoten op het Griekse eiland Kreta. Dat blijkt uit een studie onder mannen van middelbare leeftijd van Kreta en Zutphen, die in 1960 voor de eerste keer werden onderzocht en daarna vijftig jaar gevolgd. Het verschil kan worden toegeschreven aan verschillen in voeding en leefstijl tussen de beide groepen.

Voedingspatroon
Het voedingspatroon op Kreta bleef in de onderzochte periode op hoofdlijnen hetzelfde, bestond voornamelijk uit plantaardige voedingsmiddelen en was rijk aan olijfolie, donker vezelrijk brood, fruit, groenten en peulvruchten, een matige inname van vis en bevatte weinig vlees en zuivelproducten. Het traditionele Kretenzer voedingspatroon in combinatie met een matige wijnconsumptie en een hoog niveau van lichamelijke activiteit is geassocieerd met een laag risico van sterfte aan hartinfarct en een hoge levensverwachting.

Zutphen toen en nu
De voeding in Zutphen in 1960 kenmerkte zich door een lage consumptie van fruit, groente en peulvruchten en een hoge inname van verzadigde- en transvetten, vlees en zuivelproducten. Het voedingspatroon in Zutphen is de afgelopen jaren wel steeds meer op dat van Kreta gaan lijken. Zo was er sprake van een forse verlaging van de inname van transvetzuren en was ook de inname van verzadigde vetzuren beduidend lager dan in 1960. De inname van fruit en groenten was gestegen evenals de vleesconsumptie. De consumptie van zuivelproducten bleef gelijk, en de wijnconsumptie steeg sterk.

In 1960 werden 686 mannen van 40-59 jaar van Kreta en 878 mannen uit Zutphen voor de eerste keer onderzocht. Van de mannen op Kreta waren er in 2010 nog 32 (4,7%) in leven en in Zutphen 16 (1,8%). De gemiddelde leeftijd op Kreta bij overlijden was 82 jaar en in Zutphen 76 jaar.

Bron: wageningenur.nl

Laatst gewijzigd: 18 december 2013