30 oktober 2013

EFSA positief over korianderzaadolie als nieuw voedselingrediënt

De European Food Safety Authority (EFSA) keurt korianderzaadolie goed als nieuw voedselingrediënt. Dit naar aanleiding van een verzoek van de Europese Commissie aan het EFSA-panel voor dieetproducten, voeding en allergieën om een wetenschappelijk advies uit te brengen over korianderzaadolie.

Een belangrijk vetzuur in deze olie is petroselinic zuur. Korianderzaadolie is bedoeld als een voedingssupplement voor gezonde volwassenen, met een maximum van 600 mg per dag. Een dergelijke suppletie zou leiden tot aanzienlijke verhoging van de inname van korianderzaadolie en petroselinic zuur.

Er zijn geen bijwerkingen waargenomen in een studie bij mensen bij de voorgestelde gebruikshoeveelheid voor zes maanden. Het panel concludeert daarom dat korianderzaadolie veilig is onder de voorgestelde toepassingen en gebruiksniveaus.

Het EFSA-advies is overigens niet bindend. Uiteindelijk heeft de Europese Commissie (EC) de beslissende stem bij het al dan niet toestaan van een nieuw voedingsingrediënt.

Klik hier om het EFSA advies te downloaden.

Laatst gewijzigd: 24 december 2013