18 oktober 2013

Oliën en vetten leveren belangrijkste bijdrage aan inname goede vetten bij ouderen

Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat zelfstandig wonende 70-plussers onverzadigde vetzuren met name halen uit oliën en vetten. De gemiddelde inname van onverzadigde vetzuren van mannen is 18 energieprocent en van vrouwen 17,7 energieprocent. Hiermee voldoen deze 70-plussers aan de aanbeveling voor onverzadigde vetzuren. De inname aan smeer- en bereidingsvetten is bij 70-plussers niettemin nog te laag.

Ook de inname van transvetzuren en linolzuur voldoen aan de aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Toch laat de voeding van ouderen te wensen over: de inname van de visvetzuren is te laag, en ouderen eten meer verzadigde vetzuren en zout dan aanbevolen. Eén op de vier 70-plussers volgt het advies op om extra vitamine D te slikken. Dit zijn resultaten uit onderzoek van het RIVM naar de voeding onder ruim 700 zelfstandig wonende 70-plussers. De meeste deelnemers waren relatief vitaal.

70-plussers eten meer smeer- en bereidingsvetten
In vergelijking met vijftigers en zestigers eten ouderen minder vlees, sauzen en graanproducten en drinken ze minder alcoholische dranken. Fruit, suiker en zoetwaren, en smeer- en bereidingsvetten eten zij juist meer. Mannen gebruiken per dag gemiddeld 22 gram smeervet voor op brood en 12 gram bereidingsvet. Vrouwen gebruiken per dag gemiddeld 16 gram smeervet voor op brood en 9 gram bereidingsvet. Daarmee blijven zowel mannen als vrouwen onder de aanbeveling van 25 gram smeervet en 15 gram bereidingsvet (inclusief olie) voor mannen en 20 gram smeervet en 15 gram bereidingsvet (inclusief olie) voor vrouwen.

Vitamine D
Meer dan 90% van de ondervraagde ouderen kreeg te weinig vitamine D binnen. Vitamine D is belangrijk voor het behoud van stevige botten. Goede bronnen van vitamine D zijn halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Aan deze producten is namelijk vitamine D toegevoegd. Vette vis bevat ook relatief veel vitamine D. Voor 70-plussers is het belangrijk dagelijks 20 microgram extra vitamine D te slikken in de vorm van een supplement. Ook andere risicogroepen zoals vrouwen van 50 jaar en ouder wordt aangeraden extra vitamine D te slikken.

Gebruik voedselconsumptiegegevens
Deze voedselconsumptiepeiling bevat gedetailleerde gegevens over wat, waar en wanneer zelfstandig-wonende ouderen eten en drinken en is onderdeel van het nationale voedingspeilingsysteem. De gegevens dragen bij aan de ontwikkeling van beleid voor gezonde voeding en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek.

Klik hier om het RIVM rapport te downloaden.

 

Laatst gewijzigd: 24 december 2013