18 oktober 2013

Nieuwe voedingsrichtlijnen voor Noordse regio Advies: vervang boter door margarine

De Nordic Council of Ministers heeft nieuwe aanbevelingen gedaan voor de voeding van inwoners van de Noordse regio (Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, IJsland en Groenland). Het rapport focust op het totale patroon van voeding en bewegen, en doet specifieke aanbevelingen voor bepaalde voedingsstoffen, ter bevordering van de volksgezondheid en vermindering van voedingsgerelateerde ziekten. Het rapport (National 2012) is een belangrijk document voor de Noordse regio en vormt de wetenschappelijke basis van nationale voedingsaanbevelingen en dieetvoorschriften.

Vervang boter door margarine
De rapport bevestigt een aantal bestaande aanbevelingen, maar sterker dan voorheen legt het de nadruk op de kwaliteit van de voedingsstoffen en de specifieke bronnen van de voeding. Een gezond voedingspatroon omvat volgens de aanbevelingen veel groenten, fruit en bessen, peulvruchten, regelmatige inname van vis, plantaardige oliën, volkoren, vetarme alternatieven voor zuivel en vlees, en een beperkte inname van rood en verwerkt vlees, suiker, zout en alcohol.

Voor een gezondere vetinname is het advies om roomboter en broodsmeersels op basis van roomboter te vervangen door producten op basis van plantaardige oliën.

 

Aanbevelingen vetten
De aanbeveling voor de totale vetinname is verhoogd tot 25-40 energie%, waarvan:

enkelvoudig onverzadigde vetzuren: 10-20 energie%
verzadigde vetzuren: < 10 energie%
meervoudig onverzadigde vetten: 5-10 energie%, met inbegrip van ten minste 1 energie% omega-3 vetzuren.
De inname van transvetzuren moet zo laag mogelijk worden gehouden.

De National 2012 beveelt aan dat de essentiële vetzuren linolzuur (n-6) en alfa-linoleenzuur (n-3) ten minste 3% bijdragen aan de totale energie-inname, met inbegrip van ten minste 0,5 energie% alfa-linoleenzuur. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven geldt een aanbeveling voor essentiële vetzuren van ten minste 5 energie%, met inbegrip van 1 energie% omega-3 waarvan 200 mg/d moet bestaan uit Docosahexaeenzuur (DHA).

 

Vervangingsboodschap
Het rapport bevestigt dat het vervangen van verzadigde vetzuren door meervoudig onverzadigde vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren (oliezuur) uit plantaardige voedingsbronnen een effectieve manier is om het LDL-cholesterol te verlagen. Vervanging van verzadigde- en transvetzuren door meervoudig onverzadigde vetzuren vermindert het risico op coronaire hart- en vaatziekten, en vervanging van verzadigde- en transvetzuren door enkelvoudig onverzadigde vetzuren uit plantaardige voedingsbronnen heeft een soortgelijk effect. In het rapport wordt benadrukt dat naast de kwaliteit van vet, het belangrijk is aandacht te besteden aan de kwaliteit van koolhydraten en de hoeveelheid voedingsvezels.

Klik hier voor meer informatie over het rapport.

De adviezen voor de Noordse regio liggen hiermee in lijn met andere onlangs herziene toonaangevende adviezen voor gezonde voeding:

Laatst gewijzigd: 24 december 2013