11 september 2013

Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) online geactualiseerd

De online versie van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) is door het RIVM geactualiseerd en is vanaf nu beschikbaar via Rivm.nl/nevo. Een belangrijke aanpassing vergeleken bij de vorige versie is dat het aantal op NEVO-online gepubliceerde afzonderlijke vetzuren is teruggebracht tot die vetzuren die worden meegerekend bij de optelling van verzadigde, enkelvoudig onverzadigde, meervoudig onverzadigde en transvetzuren. Verder zijn, in samenwerking met het Voorlichtingsbureau MVO, de samenstellingen van margarines, halvarines en bak- en braadproducten geactualiseerd.

Enkele andere belangrijke aanpassingen in NEVO-online zijn:

  • het vetzuurpatroon van melk en melkproducten is aangepast;
  • jonge, jong belegen, belegen en oude kaas zijn opgesplitst;
  • de samenstelling van de gemiddelde NEVO-codes (bijvoorbeeld ‘vleeswaren gemiddeld’) is opnieuw berekend volgens de innamegegevens van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2007-2010;
  • de informatie over glutenvrije voedingsmiddelen is geactualiseerd

 

NEVO-online 2013 bevat gegevens over de voedingskundige samenstelling van ruim 2150 voedingsmiddelen. Het gaat om voedingsmiddelen en gerechten die door veel Nederlanders regelmatig worden gegeten en een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen.

Het geactualiseerde NEVO-online is te vinden op de site van het RIVM.

 

bron: RIVM

Laatst gewijzigd: 24 december 2013