Wetenschap discussieert over verzadigd vet in relatie tot hart- en vaatziekten

Onverzadigde vetten zijn goed en verzadigde vetten zijn slecht. Zo luidt sinds jaar en dag de vettenboodschap. Maar is het wel zo zwart-wit?

Circa 60 wetenschappers woonden op 14 maart in Utrecht tijdens het Voedingsforum van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) een discussie bij tussen prof. dr. Frits Muskiet (RUG), dr. Peter Zock (Unilever) en dr. Henk van den Berg (voormalig kennisspecialist Voedingscentrum) over verzadigde vetzuren in relatie tot hart- en vaatziekten. Het onderwerp bleek aanleiding tot een levendige en interessante discussie over de uitwerking van verschillende stoffen in het lichaam en de (on) mogelijkheden van voedingsonderzoek.

In de vertaalslag van wetenschap naar effectieve voedingsadviezen ontstaat nog veel verwarring. Hoog tijd om nieuwe wegen te vinden die de wetenschappelijke consensus dichterbij brengen en de voedingsadviezen verhelderen!

Het NAV-persbericht over de bijeenkomst vindt u hier.

Laatst gewijzigd: 24 december 2013