31 januari 2013

Richtlijnen verzadigd en onverzadigd vet

Het Voedingscentrum heeft zijn standpunt t.a.v. verzadigd en onverzadigd vet recent (opnieuw) verwoord in een artikel in de Voeding NU (december jl.). In het artikel geeft het Voedingscentrum aan dat een voedingspatroon met vooral onverzadigd vet ten opzichte van een voeding met veel verzadigd vet een lager risico op coronaire hartziekten zal opleveren. Concreet betekent dit dat het Voedingscentrum adviseert de inname van verzadigd vet te verlagen door magere vlees(producten) en zuivelpropducten te kiezen en het gebruik van snoep en snacks te beperken.

Om de inname van onverzadigd vet te verhogen wordt tegelijkertijd het gebruik van voldoende vis, halvarine en vloeibare bereidingsvetten aanbevolen. Ook geeft het Voedingscentrum aan dat voor een laag risico op coronaire hartziekten niet alleen verzadigd vet van belang is. Ook de rol van het nutrient in een totaal voedingspatroon en de mogelijke interactie met andere nutrienten speelt een rol.


Het volledige artikel vindt u hier.

Laatst gewijzigd: 24 december 2013