29 januari 2014

Consumentenbond test frituurvetten en –oliën

Onder de kop: ‘Lekker frituren, maar in welk vet?’ heeft de consumentenbond een test uitgevoerd van verschillende frituurvetten en –oliën. De belangrijkste conclusie is dat frituren in vloeibaar frituurvet of in olie beter is dan frituren in vast vet. De consumentenbond onderzocht 21 vetproducten en frituurde tijdens 10 bakrondes 2,5 kilo patat en 80 bitterballen.

Uit de test bleek dat frituurolie en vloeibaar frituurvet weinig verzadigd vet bevatten, wat gunstig is voor de gezondheid. Vloeibaar frituurvet is frituurolie waar een beetje vet aan is toegevoegd. Frituurolie en ook gewone olie scoren vergelijkbaar met vloeibaar frituurvet op het punt van gezondheid. Hoewel gezondheid en stabiliteit elkaar eigenlijk in de weg zitten (hoe meer onverzadigd vet, hoe gezonder een product maar ook instabieler tijdens verhitten) bleek uit de test dat sommige producten goed scoren op gezondheid én op stabiliteit. Hoe dit kan wordt helder uitgelegd. Dit komt mede door het gehalte aan enkelvoudig onverzadigd vet en door toevoegingen aan het product zoals vitamine E, een antioxidant. Gewone zonnebloemolie blijkt dan op het punt van stabiliteit minder te scoren.

De consumentenbond vult het artikel aan met allerlei weetjes en handige tips, zoals over het recyclen van vet na herhaaldelijk gebruik. Sommige frituurvetten en -oliën lopen voorop en bevatten informatie over vetrecycling op het etiket.

Leden van de Consumentenbond kunnen het volledige artikel lezen in de februari-editie van de Consumentengids die deze week op de mat valt. Geïnteresseerden kunnen het volledige artikel ook opvragen via info@mvo.nl .

 

Laatst gewijzigd: 29 januari 2014