10 oktober 2016

Onderzoekers: omega-3 gehalveerd in kweekzalm

Kweekzalm is niet meer zo gezond als vijf jaar geleden, stellen wetenschappers van de Universiteit van Sterling. De hoeveelheid omega-3 blijkt te zijn gehalveerd. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de vissen ander voer krijgen.

Uit het onderzoek blijkt dat vijf jaar geleden een portie zalm nog 3,5 gram omega-3 bevatte, wat nu de helft minder is geworden.

Mogelijke oorzaak
De oorzaak van de afname van de hoeveelheid omega-3 ligt in de viskwekerijen, aldus de wetenschappers. Vijf jaar geleden bestond tachtig procent van het voer dat de kweekzalmen kregen uit ansjovis en andere in het wild gevangen vissen met veel omega-3. Die vetzuren hopen zich vervolgens weer op in de zalm. Maar om overbevissing in de oceanen tegen te gaan, veranderden de viskwekers het dieet van de zalmen. Het voer bestaat voor nog maar 20 procent uit vis, de rest is plantaardig voedsel, aldus de onderzoekers. Meer zalm eten legt een nog grotere druk op de kwekerijen. De afgelopen jaren is de vraag naar kweekzalm wereldwijd al explosief gestegen.

Sommige margarines zijn verrijkt met de visvetzuren EPA en DHA. Naast vis zijn deze margarines een mooie aanvulling op de visvetzuren inname.

Laatst gewijzigd: 10 oktober 2016