ONZE ECONOMISCHE BETEKENIS

De Nederlandse oliën- en vettenketen vertegenwoordigt een productiewaarde van € 6,1 miljard (2013) en is belangrijk voor de Nederlandse economie. Het is één van de grootste agrofoodsectoren in Nederland. Nederland is een toonaangevende producent van geraffineerde en op andere wijze bewerkte natuurlijke oliën en vetten. De Nederlandse oliën- en vettenketen neemt in Europa een koppositie in én is ook op wereldschaal een belangrijke speler.

Met een import van 11,8 miljoen ton en een importwaarde van € 7,1 miljard in 2013 is Nederland de op één na grootste importeur van oliezaden, oliën en vetten in Europa. 98% van onze grondstoffen worden geïmporteerd en ruim 2/3 deel hiervan is afkomstig van buiten de EU.


    

In Europa is Nederland de grootste exporteur van oliën en vetten. Nederland is na China en India de grootste importeur van palmolie in de wereld. De export van oliezaden, oliën en vetten is de afgelopen 10 jaar met 50% gestegen naar ruim 6 miljoen ton. De exportwaarde van oliën en vetten is in dezelfde periode meer dan verdubbeld van € 2,2 miljard naar € 4,8 miljard. Oliën en vetten behoren daarmee tot de belangrijkste agrarische exportproducten van Nederland. Onze belangrijkste afzetmarkten liggen (met 92%) voornamelijk binnen de EU.

Op wereldschaal is de Nederlandse oliën- en vettensector in volume de zesde importeur en de vijfde exporteur. Met onze capaciteit voor het crushen (persen) van oliezaden zijn we nummer vier in Europa. In de afgelopen 10 jaar is de raffinagecapaciteit in Nederland met 50% gestegen tot ruim 3,2 miljoen ton en zijn we in raffinage de grootste in Europa.

De grootste margarinefabriek van Europa staat in Rotterdam. Nederland is de nummer 4 producent van margarine in Europa. Met 1,4 miljoen ton staat Nederland in Europa op de 3e plaats bij de productie van biodiesel. De Nederlandse op- en overslagbedrijven vormen de belangrijkste logistieke schakel voor oliën en vetten in Noordwest- Europa. Van de 2,5 miljoen m³ opslagcapaciteit ligt 1,5 miljoen m³ in Nederland.

De Rotterdamse haven is met 1,3 miljoen m³ met afstand de grootste in Europa voor het opslaan en de overslag van plantaardige en dierlijke oliën en vetten, en biodiesel. 50% van alle Europese import gaat via de Nederlandse havens.

 

LEES VERDER

GA TERUG

NAAR DE INHOUDSOPGAVE