Plantaardige olie ingrediënt voor coating die koffiebekers recyclebaar maakt

AKZO heeft een coating ontwikkeld, op basis van onder andere plantaardige olie, die er voor zorgt dat papieren koffiebekers herbruikbaar zijn.

Het is een discussie die menig kantoor bezighoudt: ‘afwassen of afdanken?’. Dat zit als volgt. Een stenen mok is herbruikbaar, maar kost veel energie en water om te maken en af te wassen. Plastic bekers kosten weinig om te maken, maar die gooi je constant weg. En de papieren variant? Daar komt heel veel water kijken bij het productieproces. Bovendien zijn ze slecht te recyclen, terwijl we jaarlijks 200 miljard papieren bekers weggooien.

Dus, wat deed de chemie? Zij zorgde ervoor dat papieren bekers wél herbruikbaar zijn. De oplossing hiervoor is verzonnen door AkzoNobel. Dit Nederlandse chemiebedrijf heeft namelijk een coating verzonnen die papieren bekers prima recyclebaar maakt. Die coating, EvCote, houdt papiervezels intact door ze te beschermen tegen water, vet en ander vocht.

Bijkomend voordeel van deze coating: het papier blijft gewoon geschikt voor hergebruik. En de coating zelf? Die is ook milieuvriendelijk. EvCote wordt namelijk tot voor 95 procent gemaakt van niet eetbare plantaardige oliën en gerecyclede PET-flessen, terwijl de coating (en dus ook het papier) 100 procent afbreekbaar is. Bovendien is de coating bruikbaar voor vrijwel alle soorten papier, zoals verhuisdozen, drankkartons en maaltijdborden. Zo kun je dus in alle gevallen zonder discussie de juiste keuze voor herbruikbaar papier maken.

Klik hier voor meer informatie:

Laatst gewijzigd: 10 maart 2016